Po maďarské uzávěře míří běženci do Slovinska, Budapešť zavedla kontroly

Prvních několik stovek uprchlíků dorazilo v autobusech na chorvatsko-slovinskou hranici. Tzv. zelená chorvatsko-maďarská hranice je totiž z rozhodnutí Budapešti od dnešní půlnoci neprodyšně uzavřená. Podle agentury DPA poslalo Chorvatsko do Slovinska prvních 1500 uprchlíků. Maďarsko se proto navíc rozhodlo na slovinsko-maďarské hranici dočasně obnovit kontroly. Slovinské policii bude na hranicích pomáhat i tamní armáda.

První autobusy s běženci přijely na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Macelj/Gruškovje. „První autobus je na hraničním přechodu Gruškovje a migranti nyní projdou registračním procesem,“ uvedl ráno mluvčí policie Bojan Kitel. První autobusy se stovkami běženců dorazily také na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Mursko Središće/Petišovci, kam mají uprchlíci přijíždět v šestihodinových intervalech.

Pomáhat ve vypořádávání se s nárůstem počtu běženců bude slovinské policii také armáda. „Vláda se rozhodla povolat armádu na pomoc policii,“ uvedl po zasedání bezpečnostní rady státu slovinský premiér Miro Cerar. Podle něj mají vojáci pomáhat po logistické stránce a se svým vybavením.

Maďarsko, které už v polovině září uzavřelo pro uprchlíky svou hranici se Srbskem, přistoupilo od sobotní půlnoci k podobnému opatření také na hranici s Chorvatskem. To má za následek odklon proudu uprchlíků dále na západ. Novou tranzitní zemí pro stovky běženců se tak po Chorvatsku stalo nyní Slovinsko.

Maďarsko-chorvatská hranice byla uzavřena kvůli „ochraně občanů Maďarska a Evropy“, konstatoval dnes časně ráno vládní mluvčí Zoltán Kovács v pohraniční vesnici Zákány. „Stále je ale možné překročit hranici legálně a požádat o azyl,“ ujistil Kovács.

Navíc Budapešť zavedla dočasné hraniční kontroly na hranici se Slovinskem. Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártó měla totiž vláda informace o tom, že začalo převážení migrantů na slovinsko-maďarskou hranici. Toto podle něj nezbytné opatření je podle něj „prováděno v rámci schengenské dohody“.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić prohlásil, že maďarské rozhodnutí nezastaví příliv uprchlíků. „Nikdo tento příliv nemůže zastavit, aniž by střílel,“ řekl a upozornil, že nastane dominový efekt a mnoho obtíží pro země ležící na trase, po níž se běženci vydávají.

  • Zpravodaj ČT David Miřejovský: „Budapešť se bojí, že Slovinci budou uprchlíky po několika kilometrech na svém území směřovat zase zpátky do Maďarska, tedy do další země v Schengenském prostoru.“

Lublaň nebude příchodu migrantů bránit, dokud Německo bude přijímat

Chorvatsko oznámilo, že bude přistěhovalce vozit k hranici se Slovinskem, aby se vyhnuli Maďarsku a mohli pokračovat ve své cestě na západ. V souvislosti s očekávaným přílivem uprchlíků ale Slovinsko již v pátek večer zrušilo veškeré železniční spoje z Chorvatska, takže běženci nemohou mezi oběma členskými zeměmi EU cestovat vlakem.

Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec po jednání bezpečnostní rady potvrdil, že slovinské hraniční přechody zůstanou pro uprchlíky zatím otevřené. Lublaň naznačila, že běžence nebude zadržovat, ani jejich příchodu nijak bránit, pokud mají namířeno do Německa nebo Rakouska a dokud je tyto země budou přijímat.

Slovinsko u hraničních přechodů podle agentury APA zbudovalo stanové tábory, v nichž jsou uprchlíci registrováni. Podle soukromé slovinské televize POP TV už tam na ně čekají slovinské autobusy, které je mají po registraci odvážet do stanového tábora u slovinsko-rakouského hraničního přechodu Šentilj/Spielfeld. Podle agentury APA už tam dnes dorazila první stovka lidí.

Na rozdíl od Chorvatska jsou jak Maďarsko, tak i Slovinsko členy schengenské zóny. Z tohoto důvodu chce Slovinsko všechny uprchlíky registrovat. Podle slovinských úřadů může být denně bez problémů přepraveno k rakouským hranicím 5000 lidí.

Ve Středomoří dál dochází k tragédiím

Uprchlická krize stále trvá ve Středomoří. Řecká pobřežní stráž v sobotu ráno oznámila, že nalezla další čtyři mrtvé běžence, tři děti a jednu ženu. Zahynuli při pokusu přeplout Egejské moře. Po ztroskotání jejich člunu čtveřice utonula poblíž ostrova Kalymnos. Dalších 11 lidí z téhož plavidla se podařilo zachránit a nezvěstné je jedno další dítě.

Dalších dvanáct uprchlíků pak utonulo u tureckých břehů poté, co ztroskotalo jejich dřevěné plavidlo mířící z tureckého města Ayvalikna na řecký ostrov Lesbos. Dalších 25 pasažérů se turecké pobřežní stráži podařilo zachránit. Podle tamních médií si běženci přivolali pomoc prostřednictvím mobilních telefonů. Národnost obětí zatím není známa.

Letos už Středozemní moře přeplulo 606 tisíc migrantů, z toho více než 466 tisíc se vylodilo na řeckých březích. Více než 3000 lidí při pokusu o překonání moře zahynulo, z toho na 300 v Egejském moři.