Íránskou jadernou dohodu schválil tamní parlament

Íránský parlament schválil zákon o dohodě, již s Teheránem o jeho jaderném programu v červenci uzavřelo šest velmocí. Dohoda od Íránu požaduje omezit jaderné aktivity, za což budou zrušeny sankce proti němu. Poslanci hlasováním přijali zákon, který dohodu schvaluje, avšak za určitých podmínek.

Členové parlamentu například prosadili požadavek omezeného přístupu mezinárodních inspektorů do íránských vojenských zařízení. Pro zákon zvedlo ruku 161 poslanců.

Zákonodárný sbor má v Íránu 290 členů a je mezi nimi mnoho konzervativců, kteří rozhovory kritizovali jako přílišné ustupování Západu.

Jednání o íránském jaderném programu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Rozhovory vedly USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Po mnoha letech neshod a zpřísňování protiíránských sankcí se atmosféra změnila, když byl v roce 2013 prezidentem zvolen umírněnější Hasan Rúhání. Vyjednáváním pověřil zkušené diplomaty a Íráncům slíbil, že dosáhne zrušení sankcí. To bylo hlavním motivem toho, že vyjednávači nakonec přistoupili na podmínky partnerů.

Dohoda Írán zavazuje zpomalit jaderný program, což má vyloučit možnost, že si v blízké době vyrobí atomovou bombu. Írán od počátku rozhovorů tvrdí, že o to neusiluje, ale některé z jeho aktivit nejsou dostatečně vysvětleny a vyvolaly toto podezření.

Díky dohodě budou postupně zrušeny ekonomické sankce proti Íránu, což zemi umožní získat více peněz zvýšeným vývozem ropy. Zrušení letitého omezení íránské produkce ropy sníží její světové ceny. Dohoda také povede k odvolání zbrojního embarga proti Íránu, a to za pět let od chvíle, kdy smlouva začne fungovat. Íráncům by se také měla odblokovat konta a majetky v zahraničí.