Ukázala prstem na Putina, teď Němcovova dcera utekla z Ruska

Moskva - Dcera zavražděného ruského opozičního vůdce Borise Němcova opustila Rusko - obávala se výhrůžek na sociálních sítích. Za zastřelení otce je podle ní „politicky odpovědný“ prezident Vladimir Putin. Ruské úřady obvinily z vraždy pět Čečenců. Podle Žanny Němcovové ale skuteční pachatelé nejspíš spravedlnosti uniknou. Sama neví, jestli se do Ruska vůbec někdy vrátí.

Bývalá novinářka Němcovová dostávala přes sociální sítě vzkazy, aby se nepletla do politiky, jinak ji stihne osud jejího otce. „Nepleť se do politiky, jestli chceš žít normálně!! Nejen v Rusku, ale vůbec!!! Tvůj táta udělal pro nás, 139 milionů lidí, dost, abychom tě nenáviděli,“ stálo v jedné z výhružek.  

Dcera zavražděného politika se minulý týden vyskytovala v Berlíně, kde žije nyní, odmítla prozradit. Doslechla se totiž, že opoziční žurnalista a blízký spolupracovník Němcova Vladimir Kara-Murza se náhle těžce roznemohl, selhaly mu ledviny a ocitl se na pokraji smrti. Moskevské klinice se přitom nepodařilo zjistit, proč onemocněl. Němcovovou to šokovalo – podle ní mohl být Kara-Murza otráven. Stejnou teorii má i novinářův otec.  

Útěky z Ruska jsou poměrně časté 

V obavě o svou bezpečnost už z Ruska emigrovala řada někdejších liberálních politiků a opozičních aktivistů. Naposledy se k nim podle serveru newsru.com přidal Němcovův tajemník Filipp Kegeles. Na výhružky si nedávno stěžovali i známé opoziční novinářky Karina Orlovová a Xenija Sobčaková, novinář Sergej Parchomenko či mluvčí někdejšího vězněného oligarchy Michaila Chodorkovského Olga Pispanenová. 

Němcovová varuje před poměry v Rusku 

„Všichni, kdo kritizují režim a jeho tvůrce, prezidenta Vladimira Putina, mohou být pronásledováni, utiskováni, pomlouváni, vězněni, anebo zabiti a otráveni. Můj otec byl zavražděn z politických důvodů. Od té doby se situace ještě docela rychle zhoršila.“  

Bývalý ruský vicepremiér, opoziční předák Boris Němcov byl zastřelen šesti ranami do zad v noci na 28. února na mostu poblíž Kremlu, když se vracel se svou ukrajinskou přítelkyní z večeře do svého bytu. Jeho dcera se domnívá, že se tak sotva mohlo stát bez souhlasu režimu a bez vědomí beztrestnosti pachatelů, když tajná policie jejího otce coby předního opozičního politika nepřetržitě sledovala.      

Vražda Němcova
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Z Němcovovy vraždy vyšetřovatelé obvinili pětici Čečenců - šestý se při zatýkání vyhodil do povětří. Hlavní podezřelý, Zaur Dadajev, ale prohlásil, že byl k přiznání dotlačen. Žádný důkaz o jeho vině prý neexistuje a na dobu vraždy má alibi. Dadajev údajně Němcova nenáviděl kvůli jeho kritice atentátu na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo. Většina pachatelů prý působila v čečenské bezpečnostní jednotce, takzvaném praporu Sever. 

Existuje podezření, že zabijáky najal Ruslan Geremejev. Vyšetřovatelům se ho ale podle médií nepodařilo vyslechnout. Je totiž pod ochranou nejbližšího okolí čečenského vládce Ramzana Kadyrova.