Řecká vláda podala demisi, kdo bude novým premiérem?

Atény – Řecká vláda dnes podala demisi, jméno nového premiéra ale politici nezveřejnili. Opozice s bývalou vládou právě dokončuje dohodu, podle které by v čele nového kabinetu mohl stát  bývalý viceprezident Evropské centrální banky Lukas Papadimos. Jednání ale trvají už několik hodin a pořád neskončila. Papadomis si prý klade tvrdé podmínky. Hlavním úkolem přechodné vlády bude zajistit přijetí záchranného balíku EU a dovést zemi k předčasným volbám, které by se měly konat 19. února.

Řecký premiér Jorgos Papandreu na dnešním mimořádném zasedání vlády vyzval členy kabinetu k demisím a ti ji podali. Otevřela se tak cesta k vytvoření přechodné vlády, na které se dohodl s opozicí. 

Jenže jednání se komplikují a dosud není známo jméno nového premiéra. V řeckých médiích koluje jméno Papadimose jako nejpravděpodobnějšího kandidáta. Jenže podle serveru deníku Ta Nea si Papadomis klade tvrdé podmínky, které nemusejí vyhovovat ani socialistům, ani pravicové Nové demokracii (ND). Požaduje kromě premiérského křesla i funkci ministra financí, kterou socialisté plánovali pro Evangelose Venizelose. Papadomis také odmítá stanout v čele vlády na pouhé tři měsíce do předčasných voleb, jak požadují konzervativci.

Vláda Jorgose Papandrea se minulý týden ocitla v krizi, když premiér navrhl, že se bude v Řecku konat referendum o tom, zda země zůstane v eurozóně. Proti plánu se ale postavili někteří ministři a také vládní poslanci, a kabinet tak přišel o většinu v parlamentu. Nakonec musel Papandreu návrh stáhnout. V neděli se na mimořádné schůzce s prezidentem Karolosem Papuliasem a šéfem opozice Antonisem Samarasem dohodl na přechodné vládě. Od pondělí se dohadují na jejím složení.   

Řecko dostalo od Mezinárodního měnového fondu a eurozóny příslib finanční pomoci v celkové výši 110 miliard eur. Ten je uvolňován postupně a věřitelé přitom kontrolují, zda Řecko plní dohodnuté podmínky. Evropské unii už po politických kotrmelcích v zemi dochází trpělivost a vyzvala proto Atény, aby se písemně zavázaly k plnění dohodnutých podmínek záchranných půjček.