Speciální kondom má zabránit znásilnění

Johannesburg - Speciální ženský kondom Rape-aXe, který má chránit před znásilněním, představila jihoafrická lékařka Sonnet Ehlersová. Prodala svůj dům a auto, aby mohla projekt zahájit, a chce pod dohledem rozdat zdarma 30 000 kusů svého vynálezu během fotbalového šampionátu. Jihoafrická republika patří k zemím s největším počtem znásilnění na světě. Ve většině afrických zemí přitom odsouzení mužů za znásilnění nejsou běžná; oběti nemají bezprostřední přístup k lékařské péči a testy DNA, jež by zajistily důkaz proti konkrétnímu muži, nejsou dostupné.

A jak tak zvaný latexový femidom funguje? Zavádí se podobně jako tampon. Uvnitř jsou rozeklané řady zahnutých háčků, které se zachytí na penisu muže, pokud do ženy násilím vnikne. Jakmile se kondom zachytí, může jej odstranit jen lékař a ten by se měl postarat o to, aby ještě předtím informoval policii. „Bolí to. Muž s tím nemůže močit ani chodit,“ vysvětlila zpravodajské stanici CNN Ehlersová. „Když to zkusí sundat, zachytí se háčky ještě pevněji.“ Kritici ale tvrdí, že Rape-aXe není dlouhodobým řešením a navíc hrozí, že muž, který se do jeho pasti chytí, si zlost vybije na ženě zvýšeným násilím.

„Radila jsem se s inženýry, gynekology i psychology, aby mi pomohli navrhnout design a zajistit jeho bezpečnost,“ uvedla Ehlersová. Po zkušebním období by měly být zubaté kondomy dostupné za cenu v přepočtu zhruba 40 korun. „Ideální by bylo, kdyby si tohle ženy braly, když jdou na nějakou schůzku naslepo nebo do míst, kde se necítí bezpečně,“ dodala matka dvou dcer.