Maďarští kuřáci to budou mít těžké

Budapešť - V Maďarsku dnes vstoupil v platnost nový zákon na ochranu nekuřáků. V zemi, která ještě donedávna kuřáky tolerovala téměř všude, se ze dne na den stala země s nejpřísnější protikuřáckou legislativou v Evropě. Tamní vláda si od nového zákona slibuje zlepšení zdravotního stavu populace. Maďarsko totiž s vysokou úmrtností na nemoci spojené s kouřením a 38procentním podílem kuřáků na celkové populaci zaujímá po Řecku a Bulharsku spolu s Rumunskem nelichotivou třetí příčku v Evropské unii.

Ještě v posledním dnu roku 2011 bylo možné maďarské kuřáky vidět všude na veřejnosti. Ode dneška však cigaretám v kavárnách, hospodách, zastávkách MHD i železnice nebo v zaměstnání odzvonilo. 

Některým se však nově zavedený zákon nelíbí, mezi nimi je i podnikatel Péter Révai: „Říkají, že z hlediska zdraví lidí to bude obrovský přínos. To ale podle mého soudu nejde změřit a navíc to potrvá desítky let. Co ovšem bude možné změřit hned, bude snížení obratu v restauracích a kavárnách. Provozovatelé budou zvyšovat ceny, nebo budou nuceni zavírat.“

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Podle Révaie budou mít hospodští a restaurace kvůli nařízení ekonomické problémy, a to zejména v zimě. V létě totiž budou moci jejich zákazníci kouřit alespoň na terasách. „Na hospodách budou visací zámky, hodně hospod zavřou. Nekuřácká hospoda není hospoda, to je lékárna,“ říká hospodská Judit Szarková. 

Zita Timkóová, obyvatelka města Miškolc:

„Podle méno si na to budou lidé zvykat jen těžko, zejména když doteď mohli kouřit prakticky kdykoliv a kdekoliv.“ 

Dosud bylo v Maďarsku zakázané kouřit jen ve školách. Nyní platí také zákaz kouření v okruhu pěti metrů od vstupu do budovy nebo dětského hřiště. „Navzdory tomu, že sám kouřím, mi kouř vadí a z valné části souhlasím s tím, aby nebylo možné kouřit kdekoliv, protože žádný kuřák nemá právo svým počínáním poškozovat zdraví jiného člověka,“ myslí si István Kopcsó z Miškolce. 

Maďarská vláda chce cigarety i zdražit 

Maďaři si navíc pohrávali také s myšlenkou zavést na prodej tabáku státní monopol, podobně jako je tomu v sousedním Rakousku. Dosud však tento návrh neprošel. Proto se vláda snaží ztížit přístup k tabáku alespoň mladistvým a plánuje i zdražování cigaret. K prvnímu zvyšování cen by mělo dojít už v příštích týdnech, další je pak plánováno na léto. 

Maďarsko současně zřídilo speciální telefonní linku na pomoc kuřákům, kteří se chtějí zbavit svého zlozvyku. Číslo bude sloužit také k ohlášení těch, kteří nerespektují zákazy. V prvních měsících mají být maďarské úřady ke kouření na veřejnosti shovívavé. Od prvního dubna ale začnou poručování zákona o ochraně nekuřáků postihovat tvrdými pokutami.