Brazílie a Argentina protestují proti sesazení paraguayského prezidenta

Buenos Aires/Brasília/Asunción - Argentina a Brazílie se rozhodly odvolat každá svého velvyslance v Paraguayi. Reagují tak na páteční kontroverzní krok paraguayského parlamentu, který zbavil funkce prezidenta Fernanda Luga. Ten označil bleskové rozhodnutí o svém odvolání za srovnatelné s pučem, nicméně je akceptoval. Většina států v Latinské Americe nicméně označila Lugovo sesazení za nelegitimní a nového prezidenta odmítá uznat.

Paraguayský parlament rozhodl, ze Lugo nese vinu na smrti 17 lidí, kteří minulý týden zahynuli při ozbrojeném konfliktu kvůli vyvlastňování půdy. Lugo prý řešení incidentu nezvládl.

„To není Lugo, kdo byl sesazen, to je demokracie. Vůle lidu není respektována,“ prohlásil podle AFP Lugo dnes před skupinou asi 500 stoupenců v Asunciónu a vybídl k pokojným demonstracím. Verdikt parlamentu označil za „nespravedlivý“, uvedl však, že jej „přijímá ve jménu míru a nenásilí“.

Fernando Lugo
Zdroj: ISIFA/EPA/Andres Cristobal

Lugovým nástupcem se po složení přísahy stal dosavadní viceprezident Federico Franco. Ten patří mezi největší Lugovy kritiky. Do konce pětiletého funkčního období prezidentovi scházel rok.

Prezident Lugo byl sesazen v procesu, který trval pouhé dva dny. Na Paraguay se proto snesla tvrdá kritika nejen ze sousedních zemí, ale i z dalších států v regionu i mimo něj. Postup tamního parlamentu kritizují i některé nevládní organizace.

Argentina je první zemí, která v této souvislosti z Paraguaye odvolává svého velvyslance. Argentinské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že nařídilo velvyslance okamžitě povolat z Asunciónu zpět v reakci na „znepokojivé události institucionálního rázu, které vyvrcholily odvoláním ústavního prezidenta Fernanda Luga a narušením demokratického pořádku“.

Federico Franco
Zdroj: ČT24/Cesar Olmedo

Nově zvolený paraguayský prezident Franco řekl, že doufá, že lídři ostatních latinskoamerických zemí proces odvolání prezidenta Luga uznají. „Se sousedními zeměmi se spojíme a já jsem si jist, že situaci v Paraguayi pochopí,“ prohlásil Franco.

Franca neuznává ani Bolívie, Venezuela a Ekvádor

Argentina svého velvyslance odvolala pouhý den po tom, co prezidentka Cristina Fernándezová označila Lugovo sesazení za puč. Nového prezidenta už odmítli uznat levicoví lídři v Bolívii, Venezuele a v Ekvádoru. Zároveň slíbili, že se zasadí o to, aby byly na Paraguay uvaleny sankce. Brazilská oficiální místa uvedla, že dodržování demokratických principů je nezbytné pro integraci regionu. Brazílie, která má největší ekonomiku v Latinské Americe, je největším obchodním partnerem Paraguaye.

Cristina Fernandézová
Zdroj: EPA/JASON SZENES/ISIFA

Argentinská prezidentka Fernándezová už varovala, že vůči Paraguayi lze uplatnit sankce v rámci obchodní organizace Mercosur. Ta sdružuje Argentinu, Brazílii, Paraguay a Uruguay. Teoreticky by Paraguay mohla být z Mercosuru vyloučena za porušování demokratických principů, jimiž se toto seskupení řídí. Ministr zahraničních věcí Brazílie řekl, že zástupci organizace budou tuto otázku řešit příští týden na summitu v Argentině.