Nepropadejte pesimismu, vyzval papež František

Vatikán - Papež František přijal kardinály. Podle vatikánského mluvčího Federika Lombardiho tu po celou dobu panovala rodinná atmosféra. Řešila se ale i vážnější témata, například jaké jsou další úkoly církve nebo jak bude vypadat další spolupráce mezi kardinály. Čeští kardinálové Duka a Vlk předali papeži osobně písemné pozvání na oslavy výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velehradě.

Papež František vyzval představitele katolické církve, aby nepropadali pesimismu a aby se soustředili na pravé poslání církve. „Nikdy neupadejte do pesimismu a hořkosti, kterými nás každý den pokouší ďábel,“ řekl kardinálům v Sixtinské kapli. 

Především staří lidé by podle něj měli předávat optimismus mladším generacím, které prý v moderním světě plném pokušení hledají duchovní oporu. „Jsme už v pokročilém věku. Stáří ale znamená moudrost. Stejně jako je víno lepší s věkem, měli bychom předávat životní zkušenosti mladým lidem,“ řekl. 

Papež František
Zdroj: ČT24

Včera v Sixtinské kapli papež František odsloužil svou první mši, dnes na stejném místě opět promlouval ke kardinálům. Proslov přednášel v italštině. Média upozorňují na řečnické schopnosti nového papeže. Svůj první projev na balkoně Svatopetrské baziliky přednesl František spatra, stejně jako včerejší kázání. Dnes měl sice k ruce poznámky, často se ale od nich odpoutal a doplňoval své myšlenky. Zcela se tak odlišuje od řečnického stylu Benedikta XVI., který často četl z podkladů. 

Papež překvapil Vlka otázkou: Vy jste myč oken? 

Papež se po své řeči krátce setkal i se dvěma českými kardinály Miloslavem Vlkem a Dominikem Dukou. Ti ho znovu pozvali na červencové oslavy na Velehradě. Papež pak kardinála Vlka překvapil osobní otázkou, zda je to on, kdo v minulosti umýval okna. Vlk se za totality skutečně živil jako myč oken a výloh. Papež si to prý přečetl v jeho životopise.

Dopolední audience, kterou živě přenášela řada televizních stanic, začala dramatickým okamžikem. Papež totiž chtěl pozdravit děkana kardinálského kolegia Angela Sodana, ale zakopl na schodech a málem upadl. Nakonec ale znovu získal rovnováhu.

Vrávorající papež
Zdroj: Vatican TV/AP Photo

Papež si musí vybrat svou pravou ruku

Italská média také začala spekulovat o průběhu konkláve, i když je jeho průběh přísně tajný. Argentinský kardinál byl prý zvolen velkou převahou, dostal údajně 90 hlasů ze 115. Podle deníku Corriere della Sera byl překvapivě rychlý úspěch latinskoamerického kandidáta dílem dohody skupiny volitelů kolem státního sekretáře Tarcisia Bertoneho a amerických kardinálů, kteří nechtěli v čele církve Itala Angela Scolu. Novináři se odvolávají na anonymní zdroje. 

Zvolení Bergoglia bylo přitom pro celý svět velkým překvapením, neboť se vůbec neobjevoval mezi žhavými kandidáty. I když vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn to vidí jinak: „Novináři Bergogliovo jméno neregistrovali. K tomu můžu říci jen to, že Bergoglio by nebyl v pátém kole zvolen papežem, pokud by nebyl favoritem od začátku.“ 

Kromě oficiálních církevních ceremonií bude muset v následujících dnech nový papež vybrat i své nejbližší spolupracovníky, včetně nového státního sekretáře. Tím byl doposud kardinál Tarcisio Bertone. Státní sekretář je papežovou pravou rukou a druhým nejvýše postaveným mužem ve Vatikánu. Podle italských médií se patrně rozhodne mezi Brazilcem Joaem Braz de Avizem a italskými kardinály Bertellem, Filonim nebo Bernardinim.

Papežem díky nešťastné lásce?

V roce 2010 přiznal kardinál Bergoglio v rozhovoru, že ve dvanácti letech pomýšlel na svatbu. Tehdy usiloval o dívenku Amalii, které dokonce napsal dopis, že je pro něj ta jediná. „Pokud si tě nevezmu za ženu, stanu se knězem,“ stálo v dopise. Amaliin otec své dceři vztah s vrstevníkem zakázal, a ona proto na dopis ani neodpověděla.