Kam chodí astronauti na záchod a jak si myjí vlasy?

ISS - Mezinárodní vesmírná stanice je místo nejnáročnějších fyzikálních nebo biologických výzkumů. Astronauti ale musí taky odpovídat na zvídavé otázky, které se týkají na první pohled mnohem jednodušších věcí. Například jak si myjí ve vesmíru vlasy nebo jak tam chodí na záchod.

Odpovědi na vesmírné otázky (zdroj: ČT24)

Astronautka Karen Nybergová je inženýrka s doktorátem z mechaniky. Na ISS se specializuje na kontrolu teploty ve skafandrech. Věnuje se ale i mnohem lidštějším potřebám. Ani pobyt 400 kilometrů nad zemí totiž není omluva pro špinavé vlasy, a tak názorně lidem na Zemi předvedla, jak dodržují astronauti zásady hygieny. 

„Někdy vám voda uplave. Zkusíte jí co nejvíc pochytat. Pak si vlasy namočím až ke konečkům. Pak vezmu svůj bezoplachový šampón,“ popisuje Karen. Šampón si vetře do vlasů a následně si pomocí hřebenu a ručníku vlasy očistí. 

Astronautka Suni Williamsová pak přibližuje, jak je to vlastně s vesmírným záchodem. Na velkou potřebu mají astronauti zařízení podobné tomu pozemskému, základem je ale ve stavu beztíže na míse pořádně mířit. Na malou pak využívají trubici s trychtýřem. Vesmírný záchod přitom dokáže přeměnit moč na pitnou vodu. Systém recykluje i vodu z mokrých vlasů astronautky. Napít se té samé vody může už chvíli potom, co si vlasy znovu uváže do culíku.