Nebezpečný nález: V USA objevili při úklidu virus pravých neštovic

Washington - V dlouho nepoužívaném zdravotním skladu patřícím pod americkou vládu našli zaměstnanci během úklidu uzavřené lahvičky se smrtelně nebezpečným virem pravých neštovic. Ty jsou přitom již několik desítek let považovány za vymýcené a pečlivě střežené exempláře se nachází pouze na dvou místech na světě. Zda mohl virus, který je považován za potencionální biologickou zbraň, ve skladu přežít, teď zjišťují odborníci.

V nepoužívané skladové místnosti Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) ve státě Maryland ležícím nedaleko metropole Washington se ukrývala obyčejná papírová krabice obsahující šest zapečetěných lahviček označených nápisem „variola“, který je latinským názvem pravých neštovic. Za jediné dva dosud existující vzorky smrtelné nemoci byly přitom považovány pečlivě střežené exempláře v Rusku a na jiném místě USA.

Jde tak zřejmě o vůbec první nález vzorku tohoto viru na americkém území, o kterém úřady nevěděly. Pracovníci úřadu se domnívají, že krabice mohla v místnosti ležet nepovšimnuta již od poloviny minulého století. Zda může být virus stále aktivní a nebezpečný, je zatím předmětem dohadů. Stav viru nyní ověří laboratorní analýzy.

Virus pravých neštovic, které kdysi dostaly také označení „černé“, se do těla dostává sliznicemi dýchacích cest. Projevuje se po zhruba dvou týdnech příznaky podobnými chřipce. Smrtelný je až ve 30 procentech případů. Jen během 20. století zahubil několik stovek milionů lidí. Díky celosvětovému očkování jej v roce 1980 prohlásila Světová zdravotnická organizace za vymýcený.