Kim Čong-un se po dlouhé době objevil v médiích

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un se od 3. září údajně poprvé objevil na veřejnosti. Podle místních médií se vydal s vycházkovou holí navštívit nově postavený bytový komplex a vědecké zařízení. Kim, který se v minulosti na oficiálních záběrech z KLDR objevoval prakticky denně, zmizel z očí veřejnosti na 40 dní. Zpráva severokorejské agentury KCNA má úterní datum (pondělí pozdě večer našeho času), text nicméně žádné časové údaje neupřesňuje.

Skutečnost, že Kim byl naposledy spatřen 3. září a nezúčastnil se dokonce ani oslav 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce, vyvolávala otázky o jeho osudu. Spekulovalo se mimo jiné o převratu či o jeho špatném zdravotním stavu. Už na posledních záběrech z počátku září bylo totiž znát, že není ve formě a kulhá.

Koncem září oficiální severokorejská média připustila, že má vůdce zdravotní potíže, nijak to ale neupřesnila. Podle oficiálního dokumentu z konce minulého měsíce čelil jistému „nepohodlí“, což vedlo k mezinárodním spekulacím, že by mohl být nemocný. Podle poslední informace agentury Reuters si Kim poranil kotník a koleno při vojenském cvičení, kde se prý pustil do pro něho nezvyklé pohybové aktivity spolu s ostatními generály.

Za vlohy k podlomenému zdraví ale zřejmě vděčí už svému praotci Kim Ir-senovi. Zdědil po něm prý řadu zdravotních neduhů včetně cukrovky, srdečních problémů a dlouhodobého stresu. „Jde o dědičné psychické problémy a navíc trpí obezitou. Nejhorší na tom ale je, že Kim Čong-un tak vypadá úmyslně, aby víc připomínal svého dědečka,“ tvrdí lékařka Kim So-yeonová.

Jihokorejský analytik Čchong Son-čang uvedl, že Kim pravděpodobně prolomil mediální ticho, aby rozptýlil spekulace o možné ztrátě kontroly. Jeho znovuobjevení může být „formou emocionální politiky, která má vzbudit soucit severokorejského lidu“, řekl Čchong, citovaný agenturou AP. Podle něj se zdá, že oproti snímkům z května letošního roku Kim shodil asi deset kilogramů. To, že drží hůl v levé ruce, může naznačovat operaci levého kotníku, dodal Čchong.

  • „Vypadá to, že Kim chce ukázat lidem, že je v pořádku, ačkoli skutečně trpí jistými zdravotními potížemi. Pokud by to neudělal, pokračovaly by přehnané spekulace a obavy Severokorejců by rostly, stejně jako výzvy ze zahraničí k vytvoření plánů pro řešení nepředvídaných událostí v KLDR.“

Nové fotografie ale žádnou informaci o jeho zdravotním stavu nepřinesly. Nedá se z nich posoudit, do jaké míry stále kulhá, jak dlouhou trasu ušel, ani kdy byly pořízeny. Severokorejský vůdce je tak sice zpátky v médiích, spekulace o jeho zdravotním stavu ale nezmizely.

Jihokorejští představitelé upozornili, že je to vůbec poprvé, co některý člen dědičné severokorejské komunistické dynastie je viděn, jak se opírá o hůl. Kim Čong-unovi předkové, otec Kim Čong-il ani jeho děd Kim Ir-sen nic takového nikdy nepřipustili.