Kim Čong-un: Američané jsou kanibalové a musíme proti nim bojovat

Pchjongjang – Severní Korea vyostřila své výpady proti Spojeným státům: vůdce KLDR Kim Čong-un označil Američany za kanibaly a vyzval k „totálnímu boji proti USA“. Své výroky pronesl diktátor při návštěvě muzea zasvěceného Severokorejcům, kteří se za Korejské války údajně stali oběťmi masakru ze strany amerických vojáků.

Podle deníku The Daily Telegraph je agresivní rétorika Pchjongjangu reakcí na rezoluci Valného shromáždění OSN z 18. listopadu, která vyzývá k postavení severokorejského režimu před Mezinárodní trestní soud za zločiny proti lidskosti. Vláda v Pchjongjangu dnes také v metropoli zorganizovala mnohatisícovou manifestaci na protest proti této rezoluci.

Kim navštívil muzeum ve městě Sinčon, aby uctil památku 35 000 civilistů, které podle Pchjongjangu zabili příslušníci americké armády v rozmezí 52 dnů na konci roku 1950. „Masakry spáchané americkými imperialistickými agresory v Sinčonu jasně ukazují, že jsou to kanibalové a brutální vrazi, kteří v krveprolití nacházejí potěšení,“ citovala agentura KCNA Kima.

Kim vyzval občany KLDR, aby nikdy nezapomněli na „zvěrstva spáchaná americkou armádou v průběhu tříletého korejského konfliktu“, a dodal, že snahy Washingtonu zničit Severní Koreu jsou stále rafinovanější, a že je potřeba posílit protiamerickou výchovu v severokorejských školách.

V Pchjongjangu se dnes uskutečnila masová manifestace, kterou zorganizoval komunistický režim na protest proti rezoluci OSN odsuzující KLDR. Tisíce lidí se shromáždily na Kim Ir-senově náměstí s transparenty, které vychvalovaly severokorejské vůdce a odsuzovaly USA.

Rezoluce Valného shromáždění OSN vyzývá Radu bezpečnosti, aby pohnala KLDR před Mezinárodní trestní soud. Rezoluce je nezávazná a v RB OSN zřejmě nemá naději na úspěch, protože se očekává, že ji zablokují Čína a Rusko, jež mají právo veta. Podle Pchjongjangu je rezoluce založena na nepravdivých výpovědích severokorejských uprchlíků.