Ukrajinské síly získaly zpět klíčová území na severu. Obyvatelé se tam již začínají vracet

Události: Ukrajinské síly získaly zpět klíčová území na severu (zdroj: ČT24)

Odchod ruských vojáků z okolí města Černihiv na severu Ukrajiny umožnil obnovit přímé silniční spojení s hlavním městem Kyjevem. Ruská armáda pokračuje v ostřelování měst na jihu a východě Ukrajiny. Podle ukrajinského generálního štábu připravují okupační vojska útočnou operaci na východě země. Britské ministerstvo obrany konstatovalo, že ukrajinské ozbrojené složky znovu získaly klíčové území na severu Ukrajiny.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Odchod ruských vojáků z okolí města Černihiv na severu Ukrajiny umožnilo obnovit přímé silniční spojení s hlavním městem Kyjevem. Podle agentury Reuters to v úterý oznámil oblastní gubernátor Vjačeslav Čaus. Lidé nyní mohou volně cestovat do tohoto města i z něj, ale zatím v něm ještě není dostatečně bezpečno, aby se mohli vrátit obyvatelé, kteří před boji uprchli.

Spěchat s návratem nedoporučují podle deníku Ukrajinska pravda ani úřady v ukrajinské metropoli. Přesto se podle něj už někteří Kyjevané, kteří kvůli ruské invazi opustili své domovy, začali vracet. Ještě před oznámením úplného stažení ruských vojsk z Kyjevské oblasti se na vjezdu do hlavního města začaly tvořit dlouhé kolony, píše Ukrajinska pravda. Lidé se podle ní vracejí také vlaky, do města míří rovněž uprchlíci z východu země.

Vysvětlují, že se jim stýská po domově, situace se v regionu uklidnila a je „třeba pracovat“. Někteří podle svých slov jedou alespoň na několik dní, aby mohli „vidět manžela nebo své kočky či psy“. Jiní se vrací, aby se podíleli na obnově města, píše server. 

Ukrajinské úřady o víkendu oznámily, že jejich ozbrojené složky získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodily ji od Rusů. Hlásí rovněž, že se ruské invazní síly stahují z dalších regionů na severu země –⁠ Černihivské a Sumské oblasti. 

Ruská vojska chystají útok na východ země, uvedl Ukrajinci

Ruská armáda přeskupuje síly a soustředí úsilí na přípravu útočné operace na východě Ukrajiny, uvedl v úterý ráno generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Cílem je podle něj získat plnou kontrolu nad územím Doněcké a Luhanské oblasti. Invazní jednotky pokračují v blokování Charkova a podnikají masivní dělostřelecké a letecké útoky na už několik týdnů obléhaný Mariupol, uvádí velení ukrajinské armády.

Konstatuje zároveň, že pozoruje pohyb kolon zbraní a vojenské techniky přes území Běloruska směrem k tamním železničním stanicím ve městech Homel, Jelsk a Mazyr, kde má být vše naloženo na vlakové soupravy. „Značná část letadel a vrtulníků vzdušných sil armády Ruské federace byla přemístěna z letišť v Běloruské republice na území Ruska,“ píše se ve zprávě.

Generální štáb dále zmiňuje konkrétnější boje s různými úspěchy obou stran, a to zejména na východě země. „Ruská vojska ostřelovala Mykolajiv kazetovou municí, kterou zakazují Ženevské úmluvy. Pod nepřátelskou palbu se dostaly civilní čtvrti a zdravotnická zařízení, zejména dětská nemocnice. Jsou mrtví a ranění, včetně dětí,“ tvrdí generální štáb ukrajinské armády.

Studio ČT24: Zbyněk Dubský a Lukáš Dyčka k válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinci budou mít pár dní k oddechu, míní bezpečnostní analytik

Podle bezpečnostního analytika Baltic Defense College Lukáše Dyčky bude další vývoj na východě Ukrajiny záviset na tom, jak rychle bude Rusko schopné přesunout jednotky a zkonsolidovat je. „Určitě to nebude hned, zatím to odhadněme na několik dní. To je jedna možnost. Druhá možnost, kterou Rusko musí zvážit a dobře využít, je přesun jednotek z dalších částí Ruska na tuto frontu, což ale také nebude v nejbližší době. Zdá se tím pádem, že Ukrajinci mají alespoň pár dní k oddechu a k tomu, aby přesunuli vlastní posily do těchto oblastí.“

Dyčka dodal, že je těžké zhodnotit, jaké přesně síly chtějí Rusové koncentrovat na východě a jihu Ukrajiny. „Dohromady se však dá počítat se 150 tisíci muži nasazenými na celé Ukrajině. Zároveň není úplně jasné, kolik vojáků poskytnou povstalecké republiky, což může být určitě násobitel sil, ale jejich bojová kvalita bude nižší.“

Pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže byli po pondělním zadržení propuštěni

Pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) byli propuštěni poté, co byli v pondělí na Ukrajině zadrženi, když se snažili dostat do obléhaného Mariupolu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková, podle níž tým MVČK zadržely „okupační síly“.

„Okupanti u města Manhuš zablokovali představitele Mezinárodního výboru Červeného kříže. Po vyjednáváních byli (pracovníci MVČK) v noci propuštěni a posláni směrem do Záporoží,“ oznámila Vereščuková na komunikační platformě Telegram.

Také mluvčí MVČK agentuře Reuters v pondělí potvrdil, že pracovníci byli zastaveni ve městě Manhuš v Doněcké oblasti, asi 20 kilometrů od Mariuopolu. Mluvčí odmítl poskytnout podrobnosti ohledně toho, kdo přesně tým zadržoval, a omezil se jen na konstatování, že pracovníky zastavila policie. „Nebyl to únos,“ dodal.

Tým MVČK se již od pátku bezúspěšně snaží dostat do Mariupolu, který od začátku března obléhají ruské síly a kde v zoufalých podmínkách zůstává podle dřívějšího oznámení starosty přes 100 tisíc lidí z původních 400 tisíc obyvatel. Po příjezdu do města měli pracovníci Červeného kříže pomoci zorganizovat evakuaci obyvatel.

Podle britského ministerstva obrany získaly ukrajinské síly zpět klíčové území

Britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské informace ve své pravidelné analýze ráno konstatovalo, že ukrajinské ozbrojené složky znovu získaly klíčové území na severu Ukrajiny. A to poté, co „odepřely Rusku schopnost uskutečnit jeho cíle a přinutily ruské síly k ústupu z oblastí kolem Černihivu a severně od Kyjeva“, píše na Twitteru resort.

„V některých částech nově získaných regionů budou pravděpodobně pokračovat menší boje, ale v průběhu tohoto týdne výrazně zeslábnou, jak se stáhne zbytek ruských sil,“ domnívá se ministerstvo, podle něhož bude mnoho ruských jednotek stahovaných ze severu Ukrajiny zřejmě vyžadovat značné přezbrojení a obnovu, než budou použitelné na východě země.

Ruské jednotky v Donbasu mají problémy s morálkou a zásobováním

Podle pondělní zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly nadále dosahují jen malého nebo žádného pokroku ve frontálních útocích s cílem dobýt Doněckou a Luhanskou oblast. Kromě toho ukrajinská obrana Mariupolu překonala předchozí odhady ISW a město nadále drží, píše se ve zprávě.

„Ruské jednotky se v Donbasu potýkají s rostoucími problémy s morálkou a zásobováním,“ tvrdí ISW. Zároveň se domnívá, že ruské snahy obnovit poškozené jednotky z řad rezervistů či jejich posílení vojáky stahovanými ze severu Ukrajiny před frontálními útoky na východě pravděpodobně nezvýší jejich šance na úspěch.

Ruské jednotky postupující z charkovského směru však podle institutu vytvářejí podmínky pro obnovení útočných operací přes město Slovjansk s cílem spojit se s dalšími ruskými silami v Donbasu a obklíčit ukrajinské obránce. Ruská armáda se na začátku dubna zmocnila města Izjum, které se nachází asi 50 kilometrů od Slovjansku, a provádí přípravy na další útočné operace. Ty se dají podle ISW čekat v nadcházejících dnech. „Úsilí ruských sil postupujících z Izjumu o získání Slovjansku se pravděpodobně ukáže jako další klíčová bitva války na Ukrajině,“ dodává Institut pro studium války.

Vraždění v Buče

Události, ke kterým došlo ve městě Buča během ruské okupace, by měl podle prezidenta Volodymyra Zelenského řešit tým mezinárodních vyšetřovatelů. Dodal, že Kyjev požene příslušné ruské vojáky k odpovědnosti před soudem.

Ukrajinská armáda po osvobození města našla na ulicích a v domech přes tři sta zabitých civilistů. Některá těla nesla stopy po mučení. Podle Zelenského mohou být počty obětí v dalších osvobozených obcích ještě vyšší.

Kuleba: Rusko by nemělo mít místo v Radě OSN

V Radě OSN pro lidská práva by pro Rusko nemělo být místo, uvedl na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. O pozastavení ruského členství již usilují Spojené státy s partnery, mimo jiné kvůli zprávám z Buči.

„Mluvil jsem s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem o současné bezpečnostní situaci a masakru v Buče,“ uvedl Kuleba. „Zdůraznil jsem, že Ukrajina využije všechny dostupné mechanismy OSN ke shromáždění důkazů a pohnání ruských válečných zločinců k odpovědnosti.