Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí asi z 30 procent, vyčíslili statistici

Mezi novými případy covidu-19 v září tvoří školní děti podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška asi třicet procent. PCR testy potvrdily z prvního kola testování 116 pozitivních případů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl, že po tomto týdnu testování ve školách skončí. Další velkou částí nakažených jsou mladí do 30 let a lidé ve věku 30 až 40 let, kde je stále mnoho neočkovaných, sdělil Dušek.

„Záchyty u mladých lidí tvoří od 1. září asi třicet procent toho čísla. Rostou nákazy i ve věkových třídách, které se školou už nemají nic společného, věkové třídy 20 až 30 let a 30 až 40 let, kde je stále velmi mnoho neočkovaných,“ řekl Dušek. Mezi nově diagnostikovanými je dlouhodobě 75 až 80 procent neočkovaných.

Školní děti byly od začátku školního roku dvakrát testované, ve většině škol antigenními testy. Průběžné výsledky podle Duška ukazují, že PCR testem bylo potvrzeno 116 pozitivních případů. „Větší množství na středních školách než na základních školách,“ dodal. Na základních bylo sedm případů na sto tisíc testovaných, na středních pod dvacet případů na sto tisíc testů.

Za první termín testování se ve školách v celé zemi zachytilo kolem deseti případů nákazy na sto tisíc lidí. Záchyt Dušek nepovažuje za masivní. Druhé kolo testování ve školách bylo v pondělí 6. září, testy budou podle Duška potvrzeny zřejmě ve středu. Průběžná data z druhého kola podle Vojtěcha neukazují, že se situace zhoršuje. V celé zemi je podle statistik ministerstva školství asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí. Poslední kolo testování proběhne ve čtvrtek 9. září.

Vojtěch: Testování na školách skončí

Vojtěch ve středu na jednání sněmovního školského výboru uvedl, že po tomto týdnu testování ve školách skončí. „Podle současných dat nepředpokládáme, že bychom v testování v žádném z krajů pokračovaly po 9. září. Mimořádné opatření, které bylo vydáno se zkonzumuje 10. září, do kdy je účinné, a tím pádem bude automaticky zrušeno a zatím nebudeme vydávat žádné nové opatření týkající se testování ve školách,“ uvedl.

Nevyloučil zároveň, že by se časem mohly testy ve školách opět zavést na lokální úrovni, v úterý zmiňoval střední školy v Karlovarském kraji, kde je epidemická situace nejhorší. Resorty školství a zdravotnictví dříve uvedly, že pokračovat v testování se bude v regionech, kde bude po všech třech kolech incidence vyšší než 25 případů na sto tisíc provedených testů.

Viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek ve středeční Devadesátce upozornil, že podzim bude znamenat nástup nakažených s největší promořeností v mladších ročnících. „Já osobně, pokud bych toto měl rozhodovat, tak bych s rušením testování počkal,“ řekl. Za minimální opatření považuje alespoň lokální testování.

Plošně bude dál platit nošení roušek ve společných prostorech škol. Opatření má ochránit školy před uzavíráním kvůli výskytu nákazy. Pokud se budou nosit roušky, budou muset při potvrzení nákazy do karantény pouze jedinci nebo jednotlivé třídy. Vojtěch zároveň nevyloučil, že by se časem mohly testy ve školách opět zavést na lokální úrovni.

Podmínky pro školní plavání

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na jednání poslaneckého školského výboru řekl, že resorty školství a zdravotnictví se zatím nedohodly na tom, zda školní plavání dostane výjimku z podmínek pro návštěvu bazénů. Podle Plagy ministerstva o této věci jednala naposledy v pondělí. Obecně pro návštěvu bazénů platí podmínka předložení negativního testu či dokladu o očkování proti nemoci nebo o jejím prodělání. 

Na nutnost testování dětí pro školní plavání upozornila na jednání poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní už školy tento týden s výukou plavání začaly, ale nemají informace, co bude dál. Nyní mají žáci testy na covid-19 ze škol, později by ale pro návštěvu bazénu museli dětem testy zajišťovat sami rodiče. Plaga připomněl, že každý má měsíčně z veřejného zdravotního pojištění nárok na dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy.

Školní plavání je na prvním stupni základních škol povinné. Děti mezi první a pátou třídou mají absolvovat aspoň 40 hodin, o způsobu zařazení plavání do ročníků a rozvrhů rozhodují ředitelé jednotlivých škol.