Evropská komise připravuje návrh očkovacích pasů. Členské státy se na nich zatím neshodnou

Horizont ČT24: Debata o očkovacích pasech v EU (zdroj: ČT24)

Za tři měsíce by mohla mít EU parametry očkovacích unijních pasů. Shoda na nich ale mezi členskými státy nepanuje. Některé země se obávají diskriminace těch, kteří na očkování zatím nemají nárok. Jednotný pohled není ani v tom, zda by měl pas skutečně umožnit oživení turistického ruchu, který v posledním roce strádá.

Takzvané očkovací pasy by mohly být nadějí pro letní sezonu a podnikatele. Turistický ruch tvoří zhruba desetinu ekonomiky EU, v případě jihoevropských zemí je to někdy až pětina. Právě jižní země prosazují nový cestovní dokument především.

Podpořilo je i Rakousko, které také z turismu těží. „Nechceme zůstat v permanentní izolaci. Chceme konečně znovu cestovat po Evropě, ať už za prací nebo na dovolenou,“ prohlásil kancléř Sebastian Kurz.

V pasech by mohly být i provedené testy

Naopak Německo nebo Francie jsou opatrnější. Bojí se diskriminace neočkovaných lidí a upozorňují na riziko vzniku dvou kategorií občanů. Pas by tak podle nich mohl prokazovat například i to, kdy a s jakým výsledkem byl člověk naposledy testován.

„Pokud se nám na jaře podaří některá místa otevřít, nemůžeme jejich přístup podmínit očkováním, když nebudeme schopni zpřístupnit dávky těm nejmladším,“ podotkl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Podobný názor má i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Pro Českou republiku zůstává důležité, aby nebyli diskriminováni lidé, kteří se očkovat nestihnou nebo očkováni být nemohou. Dokázal bych si představit, že by v covidpasu měli údaje o provedených negativních testech,“ zopakoval při pondělním videohovoru s ministry zahraničí Rakouska, Slovenska a Portugalska. 

Cílem teď je připravit jednotné parametry digitálního očkovacího certifikátu, na což Evropská komise potřebuje tři měsíce. Vzorem je Izrael, který díky úspěšné očkovací kampani otevřel některé služby. Část z nich právě jen pro lidi se zeleným pasem, tedy ty, kteří nemoc prodělali nebo dostali obě dávky vakcíny.

Některé země už uzavírají dohody o cestování pro očkované

Izrael navíc uzavřel dohodu o cestování s Řeckem a Kyprem. Do obou zemí budou moct naočkovaní Izraelci vyrazit bez testu a bez karantény od poloviny března. Podobnou dohodu zvažují Atény i s Londýnem, který ale stejně jako většina ostatních evropských států zatím nechce lidem dovolenou slibovat a vyčkává na vývoj situace.

Atény ale v pondělí oznámily, že od poloviny května umožní volný vjezd do země lidem, kteří byli naočkováni. Tamní vláda zatím neupřesnila, zda pravidla budou platit pro všechny země a zda budou uznávány i vakcíny, které nejsou registrované v Evropské unii.

Už minulý týden ohlásily Kypr a Portugalsko, že od května umožní příjezd bez dalších povinností obyvatelům Velké Británie, kteří dostali obě dávky očkovacího preparátu registrovaného v EU.