Z mediálního hlediska je to naprostá katastrofa, říká Vondráček o kauze ministra Prymuly

Události, komentáře: Babiš navrhl odvolání Prymuly (zdroj: ČT24)

Českou politickou scénou v době zhoršující se pandemické situace hýbe kauza ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Z mediálního hlediska je to naprostá katastrofa, komentoval v Událostech, komentářích předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), ale objektivně vzato podle něj k porušení opatření nedošlo. Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého bude situace vyřešena odchodem Prymuly z vlády. Místopředseda opoziční ODS Alexandr Vondra ale tvrdí, že vláda přišla o důvěru občanů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek předložil prezidentu Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Prymuly. Ministr podle něj pochybil noční schůzkou v restauraci, které se účastnil také Faltýnek. Babiš proto nejprve požádal Prymulu, aby rezignoval. Prymula ale tvrdí, že žádné opatření neporušil, nescházel se přímo v restauraci, a rezignovat odmítl.

Předseda sněmovny Radek Vondráček se Prymuly i Faltýnka zastal. „Nepřipojím se ke všeobecnému kamenování pana Prymuly a pana Faltýnka, protože když se to vyhodnotí opravdu střízlivě a s ohledem na objektivní realitu, tak zřejmě k porušení opatření nedošlo,“ tvrdí.

„Ale ono je to v tuto chvíli asi jedno, protože se nacházíme v době, v jaké se nacházíme. Pan premiér musí reagovat okamžitě a rychle. Jsou v sázce životy našich spoluobčanů a důvěra veřejnosti je důležitá,“ pokračuje.

Babiš v pátek uvedl, že Prymulu odvolá, když šéf resortu zdravotnictví sám nerezignuje. „Co se stalo, je absolutní katastrofa, je to pro mě absolutní šok,“ prohlásil premiér. Ve chvíli, kdy vláda po lidech žádá nošení roušek dokonce i v autě, omezuje jejich pohyb a zavírá obchody a restaurace, musí jít ministři příkladem, zdůraznil.

Vondráček s premiérem podle svých slov není v rozporu. „Z hlediska mediálního obrazu je to naprostá katastrofa. Tak jak je ta schůzka interpretována, tak jak ji všichni vnímají, tak je to katastrofa. A ti, co tam byli, tak špatně vyhodnotili okolnosti, za kterých se sešli, a mohlo je to napadnout. To je jedna stránka věci,“ uvedl předseda sněmovny.

„Druhá stránka věci je objektivní posouzení. A když někdo říká, že se povede správní řízení, nechť se vede, ale já vám říkám jako právník, že s největší pravděpodobností tam nedošlo k porušení žádného opatření, a tak bude i ta věc vyšetřena,“ dodal Vondráček.

Pražský magistrát už oznámil, že povede správní řízení kvůli porušení vládních opatření v restauraci, kde se podle Blesku politici setkali. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ztratil ministr Prymula kvůli nedodržení vládních nařízení veškerou důvěryhodnost a nemůže pokračovat ve funkci.

Ta situace je pryč, věří Veselý

Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého ale nehrozí, že by sociální demokracie nyní z vlády odcházela. „Nehrozili jsme a nehrozíme odchodem z vlády. My jsme říkali, říkal to Honza Hamáček, že pokud by pan ministr Prymula po té kauze měl zůstat na pozici ministra zdravotnictví, tak bychom to považovali za velmi nešťastné, ale žádné vyjádření, že odcházíme z vlády, jste nemohli zaznamenat, to jsou mediální spekulace,“ uvedl.

Kauza bude podle něj ukončena odchodem Prymuly. „Ta situace je pryč. Ukazuje se, že ta situace bude vyřešená, takže pro nás teď není na té věci nic k řešení. Prostě pan ministr Prymula opustí svůj post a tím je to pro nás vyřešené,“ říká Veselý.

Možné průtahy ze strany prezidenta Miloše Zemana neočekává. Loni při návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) Zeman krok několik měsíců odkládal s argumentem, že mu ústava neukládá žádnou lhůtu, ve které má konat.

Důvěra začíná nahoře, říká Vondra

Podle místopředsedy opoziční ODS Alexandra Vondry ale vláda touto kauzou přichází o důvěru občanů. „A to je vážný problém, protože bez důvěry lidí v této společnosti nemáme šanci se s tím virovým atakem vůbec vypořádat,“ varuje Vondra.

„Teď tady probíhá druhá vlna, kterou provází poměrně přísný lockdown. Doufejme, že to bude mít svůj efekt. Ale na jaře samozřejmě můžeme očekávat ještě vlnu jednu. A já si myslím, že trpělivost lidí začíná být u konce, to je vidět při běžné procházce městem,“ upozornil.

Obnovit důvěru bude podle něj velmi těžké. „Důvěra začíná nahoře a tady ministr Prymula odmítá rezignovat, ačkoliv ho k tomu premiér vyzývá. Přitom ještě navíc lže. Tak jak mají lidé věřit, když ani ministr zdravotnictví nevěří premiérovi? Teď premiér půjde na Pražský hrad a my nevíme, jestli mu prezident vyhoví. Když mu nevyhoví, tak to znamená, že neexistuje důvěra ani na těch nejvyšších patrech české politiky, tak jak má normální člověk té vládě věřit?“ ptá se Vondra.