Japonsko nabídne dvaceti zemím včetně Česka lék, který by mohl zabrat proti COVID-19

Japonsko plánuje věnovat dvacítce zemí včetně Česka lék proti chřipce, který je podle některých studií účinný při léčbě části pacientů s COVID-19. Antivirotikum Avigan, které je nyní ve fázi klinických testů, prokázalo účinnost v Číně. S odvoláním na prohlášení japonského ministerstva zahraničí o tom informovala japonská tisková agentura Kjódó. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) už koncem března oznámil, že o dodávce léku jedná.

Lék také známý pod názvem Favipiravir vyrábí japonská společnost spadající pod koncern Fujifilm Holdings. Společnost vlastní klinické testování spustila koncem března.

„Se zeměmi, které mají zájem, budeme mezinárodně pracovat na klinickém výzkumu Aviganu,“ uvedl japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi. V dvacítce zemí, které lék obdrží, je kromě Česka také Bulharsko, Indonésie, Írán, Barma, Saúdská Arábie a Turecko. Dalších 30 zemí má podle Motegiho o lék zájem, jeho nákup před několika dny oznámilo německé ministerstvo zdravotnictví.

Účinnost léčiva proti COVID-19 již dříve zaznamenali výzkumníci v jihočínském Šen-čenu a na univerzitě ve středočínském městě Wu-chan. Právě z tohoto města se koronavirus na konci loňského roku začal šířit. Avigan zabírá hlavně u těch pacientů, kteří mají mírnější projevy nemoci.

Antivirotikum se testovalo i při léčbě eboly

Širokospektrální antivirotikum bylo testováno mimo jiné i při léčbě eboly při epidemii této nemoci v západní Africe v roce 2014. 

SÚKL upozornil, že stejně jako u ostatních potenciálních léků na nemoc šířenou novým typem koronaviru je tento přípravek experimentální a teprve se hodnotí jeho bezpečnost a účinnost, nelze tak předpokládat, že nějaký z testovaných léků bude ihned ve větším množství distribuovaný populaci.

„Jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Klinických hodnocení, tedy finálních procesů testování možných léků na COVID-19, firmy zahájily přes pět set. Podle přehledu zveřejněného SÚKL se testují také léky, které se jindy používají proti malárii, HIV nebo ebole.