Pražští učitelé, záchranáři a úředníci dostanou další městské byty

Hlavní město vyčlení dalších 133 svých bytů pro služební účely, v současné době jich má přes 1300. V pondělí o tom rozhodli pražští radní. Na programu měli i další důležitý bod: jednali o tom, že vrátí Židovské obci dlažební kostky z centra města, na jejichž výrobu byly za minulého režimu použity židovské náhrobky.

Radní v pondělí rozhodli, že pro služební účely navýší počet bytů. Nejvíce jich dostanou učitelé, kterým aktuální počet 305 bytů vzroste na 333. Nově bude 50 bytů určeno pro pracovníky v sociálních službách.

Vedle učitelů si polepší například městská policie, která dostane dalších 15 bytů, nyní má k dispozici 295 bytů. Státní policii bude kvóta navýšena z 250 na 255 bytů. Pro zaměstnance magistrátu město vyčlení 20 služebních bytů a bude pro ně tak mít 235 bytů. Navýšení se dočkají také hasiči a záchranná služba hlavního města.

„Myslím, že je to nejvyšší jednorázový nárůst v historii,“ řekl radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Dodal ale, že požadavky jednotlivých organizací na byty jsou mnohonásobně vyšší.

Většinu volných bytů má Praha na Černém Mostě. Zhruba polovina je v domech, které Praha prodává bytovým družstvům s tím, že volné byty si nechá. Podle Zábranského musí město zrekonstruovat stovky bytů. V závislosti na dokončených opravách budou pronajímány, uvedl. Nájemné ve služebních bytech se řídí platovou třídou, do které je zaměstnanec zařazen, nebo podle podmínek pro konkrétní dům.

Platové tabulky jsou pro státní zaměstnance v celé republice stejné, životní náklady jsou ale v Praze vyšší. Proto podle Zábranského město musí tyto profese podporovat.

Praha má v současné době 1339 služebních bytů, počet navýší na 1472. Kromě zmíněných profesí jsou určeny i pro zaměstnance soudů, státních zastupitelství nebo zoologické zahrady. Bytový fond magistrátu čítá 7700 bytů.

Židovská obec dostane zpět dlažbu z náhrobků

Pražští radní se v pondělí také shodli na tom, že hlavní město vrátí Židovské obci dlažební kostky z centra města, na jejichž výrobu byly v minulosti použity židovské náhrobky. Kameny se podle Židovské obce nacházejí na Václavském náměstí a ulicích Na Příkopě a 28. října. Pocházejí pravděpodobně z rozřezaných náhrobků ze židovského hřbitova v Údlicích na Chomutovsku či dalších židovských hřbitovů

K vrácení dlažebních kostek se zavázalo hlavní město, které k tomu spolu s městskou společností Technická správa komunikací podepíše se Židovskou obcí memorandum. V případě, že se na dotčeném území uskuteční výkopové práce spojené s demontáží dlažby, na místo bude přizván zástupce Židovské obce k identifikaci kamenů. Kostky z náhrobků budou označeny a následně bezplatně předány Židovské obci.

Představitelé Židovské obce na dlažbu z náhrobků upozorňují mnoho let. Vedení Prahy 1 naposledy zvažovalo, že by na chodník nechalo umístit informační tabulky.