Problém s bydlením nás sežere zevnitř, obává se primátor Hřib. Praha chystá návrh zákona

OVM: Primátorská diskuse o potížích s dopravou a bydlením (zdroj: ČT24)

Potíž s drahým bydlením je jeden z největších problémů, se kterým se v současnosti Praha potýká. Hlavní město se snaží rozhýbat situaci s bydlením, proto jako jeden z kroků k řešení připravuje návrh zákona, který by lidem kupujícím byt snížil pořizovací náklady. V Otázkách Václava Moravce to řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle něhož by návrh měl být předložen do konce roku. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) by takový krok určitě podpořila, problémy s cenovou dostupností bytů se totiž týká i Brna. Pojďte bydlet do Ostravy, nabízí lidem řešení tamní primátor Tomáš Macura (ANO).

„Mělo by tam být zrušení daně z nabytí nemovitosti a snížení DPH u nových bytů. To by mělo být na 10 procent, jestli se nepletu,“ avizoval primátor Hřib. Protože je město Praha na úrovni kraje, má právo na zákonnou iniciativu, což znamená, že může navrhovat legislativní změny. Sazba daně z nabytí nemovitosti je v současnosti čtyři procenta z ceny nemovitosti a nakupující platí zároveň patnáctiprocentní DPH.

Pražský primátor je však zároveň skeptický, protože iniciativy na změny daňového zatížení při nákupu bytu už se tu v minulosti objevily ze strany poslaneckých klubů i senátorů, ale zůstaly nevyslyšeny. „Zásadní otázka je postoj vlády k této změně,“ poznamenal Hřib.

Dostupnost bydlení označuje za jeden z nejzásadnějších problémů. „Pokud se nám to nepodaří vyřešit, tak nás to doslova a do písmene sežere zevnitř. Protože tady nebude žádná perspektiva například pro mladé lidi, kteří se mohou stěhovat třeba i do zahraničí, kde tenhle problém není. A pak bude jen otázka času, kdy se na to chytnou nějací populisti, kteří budou nabízet nějaké jednoduché a v konečném důsledku špatné řešení,“ upozornil pražský primátor.

Ceny nových bytů v Praze podle údajů developerských firem na konci září dosáhly 106 713 korun za metr čtvereční. Od poloviny roku 2015 podle statistik ceny stouply o 92 procent. Pokud jde o nájemní bydlení, podle analýzy firmy Deloitte průměrné tržní měsíční nájemné v Praze stouplo z 214 korun za metr čtvereční v prvním pololetí roku 2014 na 307 korun v polovině letošního roku.

Stát by měl investovat do oprav bytů

Návrh připravovaný vedením Prahy podpořila brněnská primátorka a v principu souhlasil také Macura, i když je podle něj nutné se na úpravy daňového systému dívat komplexně. „Úspora na jedné dani zpravidla vyžaduje úpravy na daních jiných, pokud se nesmířím se snížením celkových výnosů,“ soudí Macura.

Všichni tři primátoři největších měst České republiky se shodli na tom, že by stát měl kromě výstavby nového bydlení v rámci dotačního programu Výstavba podporovat také rekonstrukce prázdných bytů, kterých mají města stovky až tisíce. V případě Prahy je to podle Hřiba asi dva tisíce bytů.

„Když jsem hovořila o tom, že plánujeme výstavbu 600 nových družstevních bytů, a na druhé straně říkám, že máme tisíc neobsazených bytů ve špatném technickém stavu, tak by určitě bylo efektivnější, rychlejší a levnější je opravit, než stavět nové byty,“ souhlasí Vaňková.

Ostrava jich podle Macury má asi 850, z nichž 400 až 500 potřebuje rekonstrukci. Prázdné byty bude podle politiků možné po opravě použít pro účely dostupného bydlení, ať už pro lidi v sociální nouzi, nebo pro zástupce potřebných povolání, jako jsou učitelé, policisté či zdravotníci.

Regulace cen nejsou cesta. V Praze se podílely na současné tížívé situaci

Oba primátoři a brněnská primátorka se shodli na tom, že apelovat na vládu, aby znovu zavedla regulaci nájemného, není dobrá cesta z neutěšené situace, se kterou se v otázce bydlení musejí ve svých městech potýkat. Strop na nájemné zavedli nedávno například v německé metropoli, kde tím chtějí řešit enormní nárůst nájemného v posledních letech.

Podle Hřibových slov ale regulované nájmy, jak byly dříve pojímány, jsou jednou z příčin současné situace. „Stát předal municipalitám byty a důvod, proč je rozprodaly, je poměrně prostý. Protože za nájmy, které se tam platily, nebylo možné majetek opravovat, tím pádem bylo pro města nejvýhodnější se ho reálně zbavit, než do toho investovat,“ odkázal se pražský primátor na studii Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Řešení? Přistěhovat se do Ostravy

Zejména Praha a Brno se v posledních letech potýkají s výrazným růstem pořizovacích cen bytů i nájemního bydlení. Nejrychleji rostou ceny v Praze, kde podle údajů společnosti Deloitte dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku průměrná cena bytu částky 82 400 korun za metr čtvereční. V Brně to bylo 60 500 korun, v Ostravě 24 300 korun.

Podle Macury má Ostrava výhodu, že se nemusí potýkat s potížemi, které ceny bydlení působí v Brně a Praze. Na závěr diskuse v Otázkách Václava Moravce přišel se svérázným návrhem pro všechny, kdo se potýkají s vysokými náklady na bydlení. „Já bych možná nabídl jako alternativu, ať se lidé přestěhují do Ostravy, protože tam přeci jen dostupné bydlení stále je,“ uzavřel s nadsázkou diskusi ostravský primátor.