Ruský sportovec nesmí reprezentovat Česko. Válku Putinova režimu přitom odsoudil

Ruský sportovec reprezentoval Česko, kvůli válce už nemůže (zdroj: ČT24)

Rus Stepan Knyshov žije v Česku už čtyři roky. Českou republiku úspěšně reprezentuje v bojových uměních, což mezinárodní pravidla umožňují. V taekwondu se dokonce v českých barvách stal evropským šampionem. V době války na Ukrajině ale na mezinárodní závody nesmí, přestože s postupem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina nesouhlasí.

Do Česka se Knyshov přestěhoval v roce 2019. V Ostravě studuje češtinu. Zároveň Česko reprezentoval v taekwondu a kickboxu. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu mu ještě běžela smlouva, vše se ale změnilo na konci roku 2022. 

„V prosinci mi bylo oznámeno, že už nemůžu reprezentovat Českou republiku na mezinárodní aréně. Důvodem byla odpověď Národní sportovní agentury (NSA), ve které bylo, že to zákonem není zakázáno, ale že mi to nedoporučují kvůli solidaritě s Ukrajinou,“ říká sportovec. 

„Posílali jsme NSA žádost na doporučení o udělení trvalého pobytu. Odepsali nám, že toto není v zájmu České republiky,“ sdělil předseda Českého svazu fullcontactu Jiří Mulač. 

Jenže například v taekwondu Stepan Knyshov dvakrát reprezentoval Česko na mistrovství Evropy, ze kterého přivezl první a druhé místo. 

Putinův režim kritizují i bratr a otec Knyshova

Za Česko soutěžit nemůže, přestože ruský režim dlouhodobě kritizuje. „Když stál na stupínku jako mistr Evropy, hrála česká hymna. On i jeho bratr kritizují nejen válku, ale i režim Putina, stejně jako jeho otec, který měl bohužel v Rusku spoustu problémů se zákonem právě proto, že nějakým způsobem vyjadřoval odpor nebo nesouhlas s režimem,“ popisuje trenér Knyshova Kamil Šamal.

Žádost o doporučení udělení trvalého pobytu k Národní sportovní agentuře si Knyshov podal znovu, nyní se prověřuje. Podporu už mu vyjádřily oba svazy, které reprezentoval.

„V tuhle chvíli je to o tom, že si Stepan zaslouží individuální přístup. Je to jiný člověk než ten typický Rus, kterého se sankce má týkat,“ míní vedoucí propagačního oddělení a člen Výkonného výboru Českého svazu taekwondo ITF Jan Weidlich. 

„Rozdíl oproti žádosti z minulého roku je, že teď máme k dispozici doporučení od významných osob, jakými je například pan primátor Ostravy (Tomáš Macura) nebo zástupci univerzit,“ uvedl mluvčí NSA Jakub Večerka. 

Podle NSA by mělo finální rozhodnutí padnout brzy. V případě kladného posouzení by se Stepan Knyshov měl znovu vrátit s českou vlajkou na mezinárodní scénu.