Uchazečů o středoškolské studium je v Praze o třicet procent víc než před třemi lety

Nedostali se na školu první volby a neúspěch zažívají i na dalších školách – s takovou situací se potýkají někteří z uchazečů o čtyřleté maturitní studium v Praze. Zájemců je totiž o třicet procent více než v předpandemickém roce 2019. Vyplývá to z dat oddělení analýz Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání. Praha proto pro velký zájem navyšuje kapacity gymnázií. Pražský náměstek pro školství Vít Šimral (Piráti) České televizi sdělil, že přijímací řízení ještě neskončila, a data tak nejsou úplná. Je podle něj řada míst i na dalších školách, ze kterých je možné vybírat. Průběžná čísla Cermatu a škol ukazují na problém s nedostatkem míst i na dalších čtyřletých oborech.

Ke čtyřletému studiu v Praze se letos do prvního kola přijímacích zkoušek přihlásilo celkem 15 137 uchazečů. V předpandemickém roce 2019 to bylo o zhruba třicet procent méně. Celkem jich před třemi lety bylo 11 598. Uvádí to oddělení analýz Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání.

„V letošním školním roce došlo skutečně k výraznému nárůstu počtu uchazečů hlásících se do čtyřletých oborů vzdělání. Koreluje to s poměrně výrazným nárůstem populace dětí, které v letošním školním roce studují poslední ročník základní školy,“ vysvětlil Marek Lehečka, mluvčí Cermatu.

Síla ročníku se už projevuje – podle průběžných výsledků prvních kol přijímacího řízení na několika pražských školách, které České televizi poskytly čísla, se průměrně dvě třetiny uchazečů neumístily. Například na Gymnázium U Libeňského zámku se hlásilo 564 žáků a přijato bylo 120, uvedl ředitel školy František Kosina. Na Akademickém gymnáziu Štěpánská jsou podle ředitele Milana Štěrby dosavadní výsledky v podobném poměru. A to 460 uchazečů, 120 přijatých.

Podobně jsou na tom i další školy. Na Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Ječné ulici se dostalo sice 350 žáků, ale celkový zájem vystoupal až na 753 uchazečů, jak sdělil ředitel školy Ondřej Mandík. A podle ředitelky Obchodní akademie Dušní Aleny Kocourkové se na jejich školu hlásilo 375 zájemců, přijato bylo 150.

Ředitelé škol jednohlasně upozorňují, že žáci se mohli původně hlásit na dvě školy a přijímací řízení ještě není u konce. Zásadní je mimo jiné následné přihlášení se k zápisu ke studiu. Ještě mohou být dodatečně přijati další studenti na odvolání. Většina z oslovených škol ale nepořádá druhé kolo přijímaček. Není proč – volná místa spolehlivě zaplní. Dosud nepřijatým žákům se tak výrazně omezí nabídka škol v dalších kolech.

Praha zatím navyšuje kapacity u gymnázií

Podle magistrátu je v Praze celkem 11 590 míst u maturitních oborů. Jenže podle Cermatu se zde k přijímačkám do prvního kola přihlásilo již zmíněných 15 137 uchazečů, mezi kterými jsou i žáci mimopražských škol.

„Již druhým rokem systematicky navyšujeme počet tříd čtyřletého oboru vzdělání Gymnázium na školách zřizovaných HMP. V rámci první vlny k 1. září 2021 byl zapsán obor Gymnázium na čtyřech středních školách zřizovaných HMP. Například na Střední průmyslové škole a Gymnáziu Na Třebešíně jsme nově otevřeli v prvním ročníku dvě třídy pro 60 žáků,“ uvedl náměstek pražského primátora Vít Šimral.

„K 1. září 2022 budou na Hotelové škole Radlická nově otevřeny v prvním ročníku dvě třídy pro 60 žáků a na Střední škole – Centru odborné přípravy technickohospodářské to bude v prvním ročníku jedna třída pro 30 žáků. V obou případech do oboru Gymnázium, denní forma vzdělávání,“ dodal Šimral.

Možný problém ale zatím nepřipouští. „V tuto chvíli rozhodně nemůžeme tvrdit, že se řada uchazečů nedostala na žádnou školu, protože přijímací řízení stále probíhá. Musí zaznít, že nedostatek počtu volných míst do prvních ročníků střední školy je zdánlivý. Nedostatkem míst není situace, kdy uchazeč není přijat na školu své první volby. Praha nabízí řadu maturitních oborů, ze kterých si uchazeči mohou vybírat,“ uvedl Šimral a připomněl, že je zde ještě 4 120 míst oborů s výučním listem.

Ministerstvo školství čeká na vyhodnocení statistického šetření k 30. září 2022, kdy bude znát všechna čísla. „Navyšování kapacit škol řešil už platný zákon Lex Ukrajina, podobně řešena bude i situace od září,“ sdělila mluvčí resortu Aneta Lednová. Blíže se k problematice po dotazech ČT nevyjádřila.