Učitel v Praze zemřel po útoku mačetou. Podle ředitele školy žák zabíjel kvůli jediné známce

Události: Při útoku mačetou na škole v Praze zemřel pedagog (zdroj: ČT24)

Na Středním odborném učilišti v pražské Ohradní ulici podle policie ve čtvrtek zavraždil devatenáctiletý student pedagoga. K útoku použil mačetu. Ředitel školy řekl, že důvodem agrese byla jediná známka. Pachatel utekl ještě před příjezdem policie. Ta ho zadržela po hodinovém pátrání, do nějž zapojila stovky lidí i vrtulník.

Podle informací policie a tvrzení studentů došlo k útoku v učitelském kabinetu ve čtvrtém patře - během přestávky mezi vyučovacími hodinami. Zraněného pedagoga se snažili resuscitovat přivolaní policisté a pak i záchranáři.

„O život muže se snažili bojovat několik dlouhých desítek minut. Bohužel byla poranění natolik vážná, že jim nakonec na místě pacient podlehl,“ popsala mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Podle policie byl motivem útoku spor mezi studentem a pedagogem. „To nebyl konflikt, to byl studijní neúspěch dotyčného, který byl za své znalosti hodnocen známkou nedostatečně. A druhý den se stalo to, co se stalo,“ přiblížil pozadí činu ředitel učiliště Karel Dvořák.

V době incidentu bylo ve škole asi sto padesát studentů, které policisté následně evakuovali a vytvořili pro ně bezpečný prostor za školou, kde se o ně zároveň starali. Agresor po napadení učitele z místa utekl, pátraly po něm stovky policistů - včetně příslušníků speciálních jednotek a vrtulníku. Hodinu po útoku ho zadrželi v Dolních Břežanech.

Stopy policisty původně zavedly od školy až do 16 kilometrů vzdálené osady Jarov u Zbraslavi. Tam vytvořili rojnici a našli několik osobních věcí útočníka. „Devatenáctiletý podezřelý student v době zadržení nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Hlavním motivem měl být podle kriminalistů skutečně spor mezi studentem a učitelem,“ informoval policejní mluvčí Jan Rybanský.

Pedagog na škole učil tři dekády

Zabitý pedagog učil studenty elektromechaniky a elektroniky. Na střední škole v pražské Michli, která nabízí několik učebních, ale i maturitních oborů, působil skoro třicet let. Podle ředitele školy byl výborným pedagogem.

Události: Kdo byl zavražděný učitel a jak je to s bezpečností na školách (zdroj: ČT24)

Vystudoval elektrotechniku na ČVUT, ale i Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Že ke studentům neměl nikdy daleko, dokazují fotografie ze společných školních zájezdů do zahraničí. Byl s nimi v Paříži, švýcarském Cernu, ale třeba i na stadionu Ajaxu Amsterdam. Navštěvoval s nimi elektrotechnické veletrhy nebo ústavy Akademie věd.

Ministr potvrdil, že útočníkem je učeň

Na místo tragédie dorazil také ministr školství Petr Gazdík (STAN). Potvrdil, že pachatelem je žák středního odborného učiliště. Vyjádřil také upřímnou soustrast pozůstalým. „To je něco, co se nemělo stát, musíme to vyhodnotit nějakou hlubší analýzou,“ dodal. 

Školy jsou nyní podle něj z hlediska bezpečnosti vybaveny dostatečně. „Může to být výsledek covidu, může to být důsledek mnoha dalších věcí. Tento případ bohužel nechvalně vejde do dějin českého školství,“ dodal ministr s odkazem na epidemii koronaviru, která výrazně omezila provoz českých škol. 

Škola byla po incidentu vyklizena, se žáky i zaměstnanci školy pracuje psycholog, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Střední odborné učiliště v Ohradní ulici nabízí vzdělání například v oborech automechanik, elektromechanik, truhlář nebo zámečník. 

Psycholog: Hrozí posttraumatické stresové poruchy

Podle psychologa z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) Marka Preisse by se po takovém útoku měla akutní krizová intervence u svědků zaměřit na zvládnutí silných emocí. Většina z nich podle něj nemusí mít následky, některým ale hrozí posttraumatické stresové poruchy. 

„Ve většině případů nemusí hrozit významnější následky, u menšiny rozvoj akutní reakce na stres, případně později posttraumatické stresové poruchy,“ uvedl Preiss. Přítomnost traumatických příznaků, úzkostí nebo depresí je podle něj vhodné dlouhodobě monitorovat. „Případně u zasažených jedinců navrhnout konzultace se specialistou na duševní zdraví, někdy i déledobou psychoterapeutickou péči,“ dodal.