Gazdík: Ukrajinské děti se adaptují dobře. Od září budou muset chodit do českých tříd

Gazdík: Ukrajinské děti se adaptují dobře. Od září budou muset chodit do českých tříd (zdroj: ČT24)

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je Česká republika na hraně kapacit při zvládání migrační vlny z válkou zasažené Ukrajiny. Klíčová je schopnost lidí kreativně se zapojit, jako příklad uvádí školy. V Interview ČT24 mluvil o začleňování ukrajinských dětí do českých tříd, podle něj kvitují, že je učitelé příliš netlačí do češtiny. Od září nicméně budou muset děti fungovat v běžných českých třídách.

Uprchlická vlna v Česku se mírně zpomalila, podle Gazdíka je země ale stále na hraně možností. Nechtěl nicméně uvést konkrétní počet běženců, při kterém už by stát příchod migrantů nezvládal. „Všechno je o schopnosti lidí kreativně se zapojit,“ věří a za příklad dává školy, které podle něj zvládají integrovat ukrajinské žáky velmi dobře.

Ve většině větších škol podle něj teď fungují ukrajinské třídy a v těch menších aspoň adaptační skupiny, kam se mohou nově příchozí děti přidat. „Při rozhovorech s ukrajinským ministrem školství a ukrajinským velvyslancem, i když jezdím po školách, Ukrajinci velmi kvitují, že je netlačíme do českých tříd a k učení češtiny příliš. Pořád věří tomu, že se během několika měsíců vrátí domů. Já bych jim to strašně přál, nicméně veškeré migrační teorie říkají něco trochu jiného.“

Při rozmístění ukrajinských školáků a studentů podle Gazdíka pomáhá také dopis ukrajinského velvyslance umístěný ve vlacích, které uprchlíky přivážejí. Píše se v něm, že pokud chtějí umístit děti do škol, měli by se vyhnout Praze a jejímu okolí, kde jsou už školy většinou na hraně kapacit.

Od září se musí ukrajinské děti začlenit do českých tříd

Gazdík si uvědomuje, že morálně máme povinnost ukrajinským uprchlíkům pomáhat, „ale neměli bychom jako země aktivním způsobem zneužívat toho, že je válka a že třeba by nám ukrajinské děti mohly v budoucnu vyřešit problém důchodového systému“, zdůrazňuje. Obrat zemi o její největší bohatství, kterým jsou vzdělaní lidé, nám podle ministra nepřísluší. „Pokud se sami rozhodnou (tu zůstat), je to v pořádku. Ale my bychom je neměli aktivně tlačit,“ je přesvědčen. 

Adaptovat na české školní podmínky se podle něj děti budou ve zbytku tohoto školního roku. „Tam jsou umožněny adaptační skupiny, zákonem lex Ukrajina jsme ředitelům výrazně zjednodušili rozhodování, jak budou teď do června v případě ukrajinských dětí fungovat,“ vysvětlil Gazdík. Od září nicméně podle ministra není cílem vytvářet zvláštní ukrajinské třídy. „V září už nemůžou být děti v adaptačních skupinách, v září už musí nastoupit do běžných tříd,“ zdůraznil Gazdík.

Klíčové podle ministra bude, jaký bude počet ukrajinských dětí ve školách v květnu a červnu. Podle toho vláda připraví další opatření. Cermat už podle něj připravuje pro letošní rok jednotné přijímací zkoušky v ukrajinštině, které usnadní dětem vstup na střední školy.