Uzavírka ještě více komplikuje příjezd do Českých Budějovic. Pět kilometrů se jede půl hodiny

Události v regionech: Uzavírka silnice u Včelné komplikuje příjezd do Českých Budějovic (zdroj: ČT24)

S velkým předstihem musí do práce nebo do školy vyrážet všichni, kdo žijí jižně od Českých Budějovic a dojíždějí do krajského města. Uzavřená je silnice mezi Budějovicemi a obcí Včelná a zbývá jediná možná trasa – souběžná státní silnice. Ta je však i jindy velice vytížená a nyní se zejména v ranní špičce ucpává. Pětikilometrová cesta ze Včelné do Českých Budějovic tak zabere půl hodiny.

Silnice I/3 neboli E55 je hlavní trasou, po které do Českých Budějovic přijíždějí každý den desetitisíce aut směrem z Rakouska i Českého Krumlova. Tisíce řidičů ze Včelné nebo Kamenného Újezdu ale přijíždějí i po druhé silnici, která do krajského města vede od jihu – III/00354. Ta je však nyní uzavřena, a tak musí všichni na E55. Alternativou není ani železnice, výluky jsou na tratích přes Včelnou i na nedaleké trati přes Boršov nad Vltavou.

S tím, že budou mít lidé dojíždějící od jihu zpoždění, v Českých Budějovicích počítají. „Pokud žák přijede o deset, patnáct minut později, respektujeme to,“ ujistil zástupce ředitele gymnázia Česká Martin Štoudek.

Přesto musí cestující vyrážet dříve než obvykle. Například gymnazista ze Včelné Lukáš Bednář jezdí po dobu uzavírky přímé silnice o autobus dříve. „Myslím, že si na to zvyknu,“ podotkl. Bude to nutné déle než týden, uzavírka je plánovaná do 7. října. Zároveň skončí i železniční výluka.

Jihočeský kraj nechal silnici do Včelné uzavřít kvůli výstavbě dálničního přivaděče, který spojí budoucí dálnici D3 s nynější hlavní silnicí I/3. U Včelné vznikne křižovatka a kvůli ní je také potřeba přeložit železniční trať, což však není možné bez úplného uzavření silnice.

„Udělali jsme podle mého maximum opatření, která jsme mohli. Nezbývá mně nic jiného, než poprosit Jihočechy a Budějovičáky, aby to vydrželi,“ poznamenal hejtman Martin Kuba (ODS).

České Budějovice se potýkají s přetíženými silnicemi dlouhodobě. Městem prochází mezinárodní silniční tah, který představuje nejvýznamnější spojnici Čech s Rakouskem. Dálniční obchvat by měl situaci ve městě výrazně zlepšit, hotový ale bude až v roce 2024.