Staré Město má po 14 letech nového starostu. Bazalu vystřídal Psotka

Lidoveckého starostu Starého Města na Uherskohradišťsku Josefa Bazalu vystřídal ve funkci jeho spolustraník a dosavadní místostarosta Kamil Psotka. Bazala z funkce odešel po čtrnácti letech, protože na podzim uspěl v senátních volbách. Kombinovat práci starosty a senátora podle něj nelze.

Josef Bazala stál v čele Starého Města, které má necelých 6700 obyvatel, od roku 2006. O tom, že se vzdá funkce, začal uvažovat po úspěšných podzimních senátních volbách. „Chtěl jsem ale dorazit loňský rok, abychom schválili rozpočet, což se podařilo. Teď si myslím, že je prostor, aby si to vzal nový pan starosta,“ uvedl politik.

Za čtrnáct let se podle něj Staré Město proměnilo. „Vznikl východní obchvat, protipovodňová hráz, síť cyklostezek a náměstí Velké Moravy s kostelem sv. Ducha. Všechny jarmarky a staroměstské kulturní dění se přemístily do tohoto prostoru. A kostel slouží veřejnosti,“ vyjmenovává Bazala.

Práci starosty by se senátor nemohl věnovat dostatečně

Kvůli povinnostem v Senátu a cestování mezi Prahou a Starým Městem už nemá na práci v samosprávě tolik času. „Člověk tam (v Senátu) taky chce něco udělat. Nejde jen o samotné jednání pléna, ale i o účast v jednotlivých výborech a tak dále. Potom se člověk nemůže dostatečně věnovat práci starosty, kterou tady odváděl čtrnáct let. Lidé očekávají, že když se na starostu obrátí, tak ho najdou a jejich problémy bude řešit,“ dodává politik.

Na začátku loňského října zvítězil ve druhém kole senátních voleb v obvodě číslo 81, který zahrnuje jižní část okresu Uherské Hradiště a východní část okresu Hodonín. Získal 60,78 procenta hlasů a porazil obhájce mandátu Iva Valentu (za Soukromníky).

Psotka neplánuje nové pořádky

Na základě koaliční dohody lidovců a STAN, kteří mají v zastupitelstvu města dohromady 14 ze 17 křesel, se novým starostou stal dosavadní místostarosta Kamil Psotka z KDU-ČSL. Josef Bazala bude neuvolněným místostarostou. 

„Rozhodně nepřicházím do funkce starosty s tím, že bych plánoval nějakou revoluci a nové pořádky. Naopak chci navázat na práci Josefa Bazaly, být tu denně pro občany a i nadále rozvíjet Staré Město,“ napsal na svém facebookovém profilu Kamil Psotka

30 let starostou ve Starém Hrozenkově

O třicet kilometrů dál na jihovýchod u slovenské hranice leží Starý Hrozenkov. Vesnice, jejíž starosta je služebně ještě starší než ten staroměstský. Milan Vaculík (KDU-ČSL) začíná 31. rok ve funkci. Když nastupoval, chyběl v obci vodovod, kanalizace, plyn i obecní byty.  Aktuálně se podařilo vyřešit i problém s chybějícím obvodním lékařem. Hledání trvalo rok. Zda bude kandidovat i příští rok, Vaculík zatím neví.