Hledal jsem člověka, který by o nás šířil dobré zprávy, řekl šéf JCDecaux u soudu

Události: Soud řešil kauzu manažera JCDecaux Tomáše Tenzera (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 1 se ve středu zabýval podezřením z manipulování pronájmu reklamních ploch v majetku Prahy 1, kterých se podle žalobce dopustila společnost JCDecaux, její technický ředitel Tomáš Tenzer a politik Michal Valenta (ODS). Ředitel firmy Pavel Slabý v soudní síni odmítl, že by Valentovi dával peníze za to, že firmě zakázku na radnici zajistí. Pro firmu prý politik pracoval jako konzultant. Soud bude pokračovat v únoru.

Státní zástupce obvinil Valentu a Tenzera z toho, že spolupracovali při pronájmu čtyř reklamních ploch ve vestibulu stanice města Staroměstská, které od městské části získala firma JCDecaux.

Podle státního zástupce Valenta na základě svých kontaktů na radnici firmu zvýhodnil a inkasoval za to 200 tisíc korun, zamaskovaných jako odměnu za konzultační činnosti. Valenta byl v době, kdy se měl případ stát, členem majetkové komise městské části, v minulosti působil jako její místostarosta.

Slabý ve středu v roli svědka prohlásil, že s Valentou firma spolupracuje na základě dohody o spolupráci na dobu neurčitou ze srpna 2016 s fixní měsíční odměnou 40 tisíc korun. Cílem navázání spolupráce podle něj bylo mezi pražskými komunálními politiky a veřejností zlepšovat jméno JCDecaux a narovnávat informace, které zaznívají v médiích a podle Slabého skupinu dehonestují.

„Hledal jsem člověka , který by pomohl šířit dobré zprávy o naší skupině, která je dehonestována v mediích každým dnem a našel jsem pana Valentu,“ vysvětloval Slabý. Sám Valenta řekl, že firmě pomáhal například při krizové komunikaci, která se týkala některých zakázek ve městě.

Fakt, že byl Valenta politicky angažovaný, šéf JCDecaux podle svých slov za problém nepovažoval. Bývalá vedoucí majetkového odboru Prahy 1 Zdeňka Tomíčková uvedla, že Valenta neměl možnost ovlivnit, komu se plochy pronajmou, protože o tom rozhodovala pouze rada městské části.

Slabý souvislost Valentova kontraktu s uvedenými zakázkami odmítá i proto, že exradního si firma platí dodnes. „Co dělá? Komunikuje u lidí, kteří si každé ráno čtou noviny,“ zdůvodnil u soudu.

Kvůli Tenzerovi rezignovala předsedkyně pražských pirátských zastupitelů

Jméno Tenzera se v poslední době objevilo v médiích i v souvislosti se schůzkami, které měl technický ředitel JCDecaux s pirátskou zastupitelkou Michaelou Krausovou. Ta přiznala, že se schůzky uskutečnily, ale měly prý osobní ráz a poté, co se dozvěděla o Tenzerově trestním stíhání, styky v březnu přerušila.

Podle pozdějšího vyjádření místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka se ale s obviněným Tenzerem scházela i poté v květnu. Krausová poté rezignovala na post předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů. Nahradil ji Viktor Mahrik, který se s Tenzerem loni také dvakrát sešel. Zástupci JCDecaux dlouhodobě odmítají, že by firma jakkoliv ovlivňovala veřejné zakázky.

V Praze má reklamní společnost dvě velké smlouvy. První je z roku 1997 a zaručuje společnosti Rencar, která do skupiny spadá, právo provozovat reklamu na všech plochách v pražské MHD, kterých je zhruba 130 tisíc. Dopravní podnik (DPP) nicméně smlouvu v roce 2016 vypověděl a obě strany se soudí o její platnost.

Obvodní soud pro Prahu 9 začátkem září rozhodl, že kontrakt je od počátku neplatný. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, Rencar se proti němu odvolal. DPP mezitím reklamní plochy přesoutěžil. V pražském sídle JCDecaux v minulosti zasahovala policie, společnost jakékoliv pochybení dlouhodobě odmítá

JCDecaux má také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků MHD, kterou minulé vedení magistrátu označilo za nevýhodnou a rozhodlo o tom, že ji neprodlouží. Podle firmy je smlouva pro město výhodná. Nyní se připravuje tendr na provozovatele přístřešků po roce 2021, kdy firmě skončí smlouva. JCDecaux se do něj chystá rovněž přihlásit.