Odsouzený exšéf strážníků Přikryl pracuje pro město

Brno – Jen měsíc poté, co přišel bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl o práci, už znovu pracuje pro město. Upozornila na to Mladá fronta DNES. Přikryl, pravomocně odsouzený za neoprávněnou manipulaci s osobními údaji, pracuje na dohodu pro městskou akciovou společnost Starez Sport. Pro firmu navrhuje, jak lépe chránit brněnská sportoviště.

Pro většinu lidí je záznam v trestním rejstříku velkou překážkou při shánění práce. Bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl nebyl bez práce ani měsíc, a už se pro něj našlo uplatnění u jedné z městských společností. „Pan Přikryl je u nás zaměstnán na dohodu v rozmezí asi 25 hodin měsíčně jako pracovník ostrahy objektů,“ potvrdil šéf městské společnosti Starez Sport Martin Mikš (ČSSD). Starez má ve své správě městská sportoviště, například halu Rondo, baseballový stadion a několik bazénů a koupališť.

Ředitel zároveň připustil, že Jaroslav Přikryl práci získal ze známosti. „Není to zaměstnanecká funkce, takže tam není výběrové řízení. Pana Přikryla znám a vím, že se vyzná v této oblasti, protože společnost Starez s městskou policií spolupracovala na zabezpečení objektů. Proto jsem ho oslovil, jestli by nám byl na dohodu ochoten s tímto zabezpečením pomoci,“ dodal Mikš s tím, že externí konzultant v podobě Jaroslava Přikryla vyjde firmu levněji než soukromá bezpečnostní agentura.

Přikrylovým úkolem je projít objekty Starezu a najít díry v zabezpečení. V tom, že zaměstnává kontroverzního a pravomocně odsouzeného člověka, ředitel Mikš problém nevidí. „Kdyby to bylo proti předpisům, tak bych to neučinil,“ řekl. Naopak podle Transparency International tento postup snižuje důvěryhodnost společnosti. „Domnívám se, že takový člověk nedisponuje morálními kvalitami, aby mohl mít v městské akciové společnosti na starosti bezpečnostní otázky,“ uvedla právnička Transparency International Radka Pavlišová.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) nechtěl působení Přikryla v městské firmě komentovat, podle svých slov ho nemůže ovlivnit. „Neznám žádný pracovní poměr pana Přikryla, ani ho nemohu nijak ovlivnit,“ řekl Onderka.

Neoprávněné lustrování stálo Přikryla křeslo

Jaroslav Přikryl byl letos v únoru pravomocně odsouzen k podmínce za neoprávněnou manipulaci s osobními údaji. Podle soudu si nechal vytáhnout z informačního systému strážníků podklady ke 119 údajně nestandardně řešeným dopravním přestupkům. Ty pak chtěl použít při obhajobě v jiném případu, který soudy ještě řeší – v něm je Přikryl obžalován, že zahlazoval přestupky, například i některým brněnským politikům a podnikatelům. Sám Přikryl to u soudu popřel.

Verdikt v prvním případě padl paradoxně dřív, než soudy stihly vyřešit původní kauzu s přestupky. Jaroslav Přikryl byl pravomocně odsouzen, druhý den ho zastupitelé z funkce odvolali. Zaměstnancem městské policie zůstal až do začátku dubna, několik týdnů byl na nemocenské dovolené, ve stejné době ho ale novináři „nachytali“ v hledišti při hokejovém zápase.

Zmíněné soudní spory nejsou první kontroverzí, která se v souvislosti s Jaroslavem Přikrylem objevila. Už v minulosti přišel kvůli falšování policejních statistik svými podřízeními o místo brněnského policejního ředitele, později bylo zpochybňováno výběrové řízení, ve kterém získal místo šéfa brněnských strážníků.