Stonavští mají auta černá jako boty. Silnice jsou zanesené mazlavým uhelným prachem

Problémy ve Stonavě (zdroj: ČT24)

Lidé žijící ve Stonavě na Karvinsku a jejím okolí si stěžují na poškozování životního prostředí. Černouhelná společnost OKD totiž přes Stonavu sváží auty materiál do úpravny uhlí. Výsledkem jsou uhelným prachem zanesené silnice a jejich okolí.

„Místní komunikace jsou pokryty agresivní hmotou z kališť údajně čtvrt roku,“ sdělila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Podle starosty Stonavy Ondřeje Febera (ANO) místní v podstatě nemohou vyjet kterýmkoli směrem, aniž by auto neměli zašpiněné jako po terénních závodech. Podle Febera problém nastal se změnou dosavadní praxe; uhlí je totiž na šachtě Darkov upravováno centrálně z celého OKD. „Dříve si každý důl upravoval uhlí u sebe, a až poté jej nakládal na vagóny,“ doplnila Pavla Daňková.

Z toho důvodu tak nebyly podle místních silnice natolik vytížené přepravou uhlí, jako je tomu dnes. Podle obyvatel Stonavy panuje nejhorší situace na trase do Karviné-Fryštátu kolem Pindura, kde se asi dvousetmetrovým úsekem nedá projet bez zapnutých stěračů.

Nejhorší situace je na Soleckém kopci

„Nasazovaný kropicí vůz situaci ještě komplikuje, protože proměňuje černý pyl na hustou kaši,“ dodala Pavla Daňková, podle níž panuje ještě horší situace na Soleckém kopci směrem na Karvinou-Doly.

Lidé, kteří zde žijí, údajně běžně na cestě nacházejí hrudky kalů do výše až 10 centimetrů. Nános substrátu zde podle zjištění ČT nepolévají vodou, přetrvává tady tak prašná mlha.

Společnost OKD vzniklá situce mrzí, jak sdělila ve vyjádření pro Českou televizi. Firma již přislíbila nápravná opatření. Začne například více kropit cesty a také upraví množství uhelných svozů.

„Do doby ukončení rekonstrukce skládky Stonávka a zdejší kolejové výklopky nemáme jinou alternativu. Nicméně vedení firmy aktuálně rozhodlo o omezení této přepravy a o podstatném zintenzivnění úklidu komunikací,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.