V hipocentru u Pardubic dohořívá stodola. Koně utekli, jsou vystrašení, ale v bezpečí

UvR: V hipocentru u Pardubic dohořívá stodola (zdroj: ČT24)

V obci Spojil na předměstí Pardubic vzplála stodola plná sena v hipocentru. Koně ze stáje vedle hořící stodoly utekli, jednoho hasiči spolu se strážníky stále chytají. Samotný požár dokázali hasiči během dopoledne lokalizovat, zbytky dřevěné konstrukce ale stále dohořívají. Oheň zničil spojilské neziskové farmě Apolenka zásoby krmiva určené na celou sezonu, škoda dosáhla zhruba 2,5 milionu korun. Pomoc farmě nabídla pardubická radnice.

O požáru ve Spojile se hasiči dozvěděli ve tři čtvrtě na pět ráno, první informace hovořily o požáru stájí, později hasiči upřesnili, že jde o stodolu s krmivem pro koně. „Požár zasáhl celý objekt. Došlo ke zřícení střechy,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Policie upřesnila, že hořelo v komplexu Apolenka, který poskytuje hiporehabilitaci zejména lidem se zdravotním postižením. K ohni přijeli profesionální hasiči z Pardubic a Chrudimi a dobrovolné jednotky z Hostovic, Dašic, Sezemic a Spojila. Před osmou hodinou dopoledne již dostali oheň pod kontrolu, ale plameny stále byly vidět. Hasiči po dohodě s majitelem nechávají zbytky dřevěné konstrukce kontrolovaně dohořet, což zřejmě potrvá celý den. Zatím ochlazují okolní objekty i stěny stodoly.

Oheň zničil budovu, uskladněné seno a zázemí pro sociální služby hiporehabilitačního
střediska s kancelářemi.

Ve stáji v sousedství stodoly bylo asi 40 koní. Když začalo hořet, vykopli vrata a rozutekli se do okolí. Hasiči spolu s pardubickými strážníky všechny pochytali: jednu téměř slepou klisnu museli pracovníci farmy vyvést z hustého lesního porostu dva kilometry od požáru. Majitelé koní řekli ČT, že jsou zvířata v pořádku, ale jsou vystrašená.

Město nabízí pomoc

Ve stodole, kterou požár zachvátil, bylo krmivo na celou sezonu. Škodu hasiči odhadli na 2,5 milionu korun. Kromě samotné budovy jde také o to, co bylo uvnitř. Ředitelka farmy Apolenka Jolana Štěpánková uvedla, že shořelo veškeré krmivo.

„Budeme muset zajistit seno, takže v tuto chvíli oceníme jakékoliv množství sena pro zvířata. A finanční prostředky na opravu budov,“ požádala o pomoc spolumajitelka farmy Diana Houdová.

Farma se už dočkala nabídky pomoci od pardubické radnice. „Sejdeme se se zástupci Apolenky, abychom zjistili, v čem můžeme být nápomocní. Dostihový spolek už nabídl seno a ustájení koní,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Farmu charakterizoval jako „důležitého poskytovatele sociálních služeb na území města“.

Město by dále mohlo pomoci bezúročnou půjčkou či dotací, zvažuje také pomoc s uspořádáním veřejné sbírky během vánočních trhů. „Pokud najdeme subjekt, který bude ochotný to zaštítit organizačně, můžeme být nápomocní i touto formou,“ řekl náměstek. Veřejná sbírka má svá pravidla, musí se zaregistrovat na krajském úřadě, dodal.

Příčinu požáru začnou hasiči hledat v úterý

Proč začalo hořet, zatím není vůbec jasné. „Kriminalisté i vyšetřovatel hasičů již byli na místě a domluvili se, že počkají, až bude požářiště vychladlé,“ řekla policejní mluvčí Vendula Horáková. 

V úterý ráno zkontrolují hasiči místo termokamerou, a pokud bude teplota přijatelná, vyšetřovatel hasičů začně zjišťovat příčinu požáry. Povolán bude také psovod se psem pes, který je speciálně vycvičen na vyhledávání hořlavých kapalin.

Farma Apolenka byla založena v roce 1999. Na statku ve společnosti koní a ostatních zvířat se věnuje nejen lidem se zdravotním postižením prostřednictvím rehabilitace, pracovních zkušeností, sportovních aktivit či vzdělávání. Prodává také farmářské výrobky z mléka.