RegioJet na jihu Čech nepochodil. Do Krumlova od prosince nepojede

Žluté autobusy RegioJet přestanou od 11. prosince přepravovat cestující na trase České Budějovice – Český Krumlov. Při udělování nových licencí to nepovolil krajský odbor dopravy. Souběžné zastávkové spoje na této trase totiž kraj dotuje. Lidé tak přijdou o přímý spoj, který nyní jezdí téměř každou hodinu.

RegioJet využívají hlavně lidé, kteří dojíždějí do práce a do škol. Za necelý měsíc sice žlutý autobus na trase z Prahy v Budějovicích zastaví, dál do Krumlova už ale nepojede. Lidé budou muset využít pomalejší zastávkové autobusy.

Spoj dotovaný krajem stojí 32 korun a zastavuje na 18 zastávkách. Do Českého Krumlova tak dorazí za 50 minut. Autobus RegioJet je přibližně o šest korun dražší, ale zároveň o 15 minut rychlejší, což řada lidí využívá. „Je pro mě lepší jet 30 minut do Krumlova než 50 minut přes všechny vesnice. Nechci strávit celý den v autobuse,“ říká cestující Jana Hommerová.

Předseda dopravního výboru krajského zastupitelstva Antonín Krák uznává, že se sníží komfort dopravy. Od zbylých dopravců proto bude kraj požadovat jeho zlepšení: „Chceme, aby nasazovali lepší autobusy.“

RegioJet přestane od 11. prosince jezdit do Krumlova (zdroj: ČT24)

Dosud jezdily oba druhy spojů na trase současně. V červnu ale začal kraj zastávkové spoje dotovat. RegioJet podle něj odjížděl těsně před veřejnými autobusy a jejich provoz tak byl ztrátový. „Jsme v první řadě odpovědní obyvatelům kraje. Musíme zajistit, aby se i z malých vesnic dostali do práce, do škol nebo k lékařům,“ řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). 

Mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj ale postup kraje kritizuje: „Dvacet let tam jezdily spoje naprosto bez dotací a nebyl v tom žádný problém. Kraj zcela uměle, bez výběrového řízení přidělil dotovanou zakázku a pak to použil jako záminku, aby nás z linky dostal.“

Kauza se tak nejspíš dostane až před soud. Zimola podal na majitele společnosti Radima Jančuru trestní oznámení kvůli vyhrožování. Žalobu chystá i Jančura. Hejtmana podezřívá z korupce.