Anna Polívková si připravila Proslov, slova jí ale nahrazuje pohyb a diváci

Anna Polívková si napsala Proslov (zdroj: ČT24)

První letošní premiérou v Divadle Bolka Polívky je inscenace Proslov. Připravila si ho principálova dcera Anna Polívková, která je zároveň autorkou i herečkou. Divadlo novinku charakterizuje jako pohybový one-woman stand-up.

Hlavní postava přichází přednést důležité sdělení. Doprovází ji jen pes, který s ní zůstává na jevišti během celého Proslovu. Stejně jako on ale hlavní – a jediná – hrdinka správná slova pro úvahy o tajemství vesmíru, zázraku stvoření či smyslu života nenachází.

„Připadá mi, že se často říkají věty s dobrým úmyslem, ale už je jich nějak moc a ztrácejí svou sílu. Hlavní postava chce říci svůj proslov, ale slova, která zvolila, se jí přestanou líbit. Ujmou se jí pochybnosti, a tak se pokusí vyjádřit jinak,“ vysvětlila Polívková.

Proslov tak přednese pohybem. Fyzické vyjadřování místo slovního má podle herečky ještě další důvod. „Docela nedávno jsem si uvědomila, že už je mi čtyřicet dva a že mi zbývá takových deset patnáct let vitálního pohybu. A tak jsem si uvědomila, že úplně nepoužívám svoje schopnosti, protože jsem začala dělat hodně mluvené divadlo, ale necítím se v něm jako v něčem, co bych opravdu uměla,“ dodává.

U prvního vtipu víte

Anna Polívková si hru sama napsala, částečně zrežírovala a sama si v ní hraje. Herecké partnery jí nahrazují přímo diváci. „U prvního vtipu víte, co se děje, když lidi nejsou s vámi,“ podotýká k interakci s publikem. Výsledné představení záleží i na jeho naladění a ochotě spolupracovat.

Kvůli pandemickým opatřením čekala hra na uvedení více než rok. Polívková dosud v Divadle Bolka Polívky vystupovala hlavně se svým otcem v komediích Variace na chlast a DNA. Objevuje se také v občasníku Re:kabaret.