Začne to defenestrací. Třicetiletá válka znovu vypukne v seriálu Age of Iron

Třicetiletá válka znovu vypukne v seriálu Age of Iron (zdroj: ČT24)

Do časů třicetileté války se vrací koprodukční dokudrama Age of Iron. Devastující konflikt mezi katolíky a protestanty, který poznamenal celou Evropu, začal povstáním stavů v zemích Koruny české a proslulou defenestrací na Pražském hradě. Záběry do úvodního dílu historického seriálu Age of Iron vznikají přímo v katedrále svatého Víta. Na dokumentárním seriálu s hranými pasážemi se společně s televizními stanicemi ARTE a ZDF podílí také Česká televize.

Šestidílný cyklus Age of Iron vylíčí historické události první poloviny 17. století skrze příběhy osmi postav z různých společenských vrstev. „Snažíme se nabídnout velmi osobní úhly pohledu. Vybrali jsme různé postavy, které byly vtaženy do třicetileté války, ale pocházely z rozdílných společenských vrstev,“ říká producentka seriálu Nestan Behrensová.

Mezi hrdiny série, jejichž osudy osvětlí období třicetileté války, patří například vlámský barokní malíř Peter Paul Rubens, německý voják Peter Hagendorf či francouzský katolický mnich Josef.

Žánr dokumentárního dramatu spojuje inscenované pasáže s klasickým dokumentem. „Seriál bude mít šest dílů po dvaapadesáti minutách a ty budou dohromady obsahovat pětadvacet minut hraných pasáží. Zbytek bude dokumentární,“ vysvětluje Nestan Behrensová.

Za hranice obrazovky

Projekt Age of Iron má ambice přesáhnout mantinely vymezené televizní obrazovkou. „Série dokudramat Age of Iron, jenž vzniká v koprodukci se stanicemi ARTE, ZDF, SVT a společností Looks Film, je součástí crossmediálního projektu, který má ambici pomocí televize, internetu, ale i historického románu a muzejní expozice oslovit nebývale široké spektrum diváků,“ uvedl ředitel programu České televize Milan Fridrich.  

Jedním z odborníků, kteří se postaví před kameru se svou interpretací historických událostí, je profesor Vít Vlnas. „Třicetiletá válka je samozřejmě téma, které s sebou pro dnešní zejména mladou generaci nese trošku nádech romantiky. Méně se chápe její stránka katastrofální a devastující, která měla osudové důsledky pro celou Evropu,“ říká historik.

Za jednu z klíčových příčin Třicetileté války je považována právě pražská defenestrace, od které v květnu uplyne přesně čtyři sta let. V seriálu nebude chybět ani korunovace zimního královského páru Alžběty Stuartovny a Fridricha Falckého. Dokudrama Age of Iron uvidí televizní diváci v Česku už v letošním roce po letních prázdninách.

Kromě série Age of Iron vzniká za spolupráce České televize také televizní film, který provede diváky od pražské defenestrace přes bitvu na Bílé hoře až po popravu českých pánů na Staroměstském náměstí. Snímek nazvaný prostě Defenestrace bude hotový už na květnové výročí.