Česká televize připravuje Defenestraci

K 400. výročí defenestrace vzniká film (zdroj: ČT24)

Od pražské defenestrace přes bitvu na Bílé hoře až po popravu českých pánů na Staroměstském náměstí. Dramatické události počátku 17. století zpracovává nový televizní film, na němž se podílí Česká televize. Diváci ČT snímek Defenestrace uvidí příští rok v květnu, kdy uplyne 400 let od vypuknutí třicetileté války.

23. května 1618 představitelé českých evangelických stavů na Pražském hradě napadli a vyhodili z hradních oken dva nejvyšší představitele králova úřadu. Tato událost přispěla k rozhoření dlouhého a zničujícího celoevropského konfliktu – třicetileté války.

Kolín místo sv. Víta

Film pokrývá dění na jejím začátku, mezi lety 1618 a 1621, tedy do doby po bitvě na Bílé hoře, v níž povstání českých protestantských stavů rozprášilo vítězství katolických armád. Porážka také upevnila moc Habsburků, ti poté českým zemím vládli bezmála tři sta let.

obrázek
Zdroj: ČT24

Filmaři v uplynulých dnech zachytili události z vánočních svátků roku 1619, kdy kalvínští obrazoborci zpustošili chrám sv. Víta, aby z interiéru odstranili náboženské ikony. Scény se ale nenatáčely v autentických lokacích. Významný chrám, jehož podobu proměnily pozdější stavební úpravy, nahradil raně gotický kostel sv. Bartoloměje v Kolíně. „Jsme nuceni točit v užších záběrech až detailech, protože kolínský kostel neodpovídá rozměru svatovítské katedrály,“ svěřil se režisér Zdeněk Jiráský, jak se musí filmaři s jiným prostředím vypořádat.

Fridrich Falcký jako ovladatelný kluk

Držitel Českého lva za drama Poupata natáčí Defenestraci podle scénáře Pavla Kosatíka, který pro film zpracoval už tuzemskou historii 20. století v cyklu České století. Snímek je založen na konfliktu ústřední trojice postav: hraběte Jindřicha Matyáše Thurna, vůdce stavovského povstání, císaře Ferdinanda II. a „zimního krále“ Fridricha Falckého.

Toho ztvárnil Štěpán Kozub. „Byl to lehce ovladatelný mladý kluk, asi si neuvědomoval, do čeho jde a na co také v podstatě – ve filmu i v historii – dojel,“ říká o o Fridrichově neslavné „kariéře“ na českém trůně. Jeho ženu Alžbětu Stuartovnu hraje Sara Sandeva. „Od žen té doby se liší, nebojí se extravagantnosti,“ popisuje nejstarší dceru anglického krále Jakuba I.

Sara Sandeva jako Alžběta Stuartovna
Zdroj: ČT

Ve snímku se objeví také Karel Dobrý, Tereza Hofová, Ondřej Malý nebo Eva Josefíková. Štáb se během následujících měsíců přesune na několik míst v Česku, zatím natáčel už na zámku Kratochvíle nebo na hradě Švihov. Ten filmařům posloužil jako vězení, v němž čekají čeští stavové na soud.