V tovární hale v brněnských Židenicích řádí Čaroděj a jeho sluha

V tovární hale řádí Čaroděj a jeho sluha (zdroj: ČT24)

V bývalé tovární hale v Brně-Židenicích měla o víkendu premiéru strašidelná operní pohádka Čaroděj a jeho sluha v podání brněnského souboru Ensemble Opera Diversa. Operní dílo autorského dua Ondřej Kyas a Pavel Drábek vzniklo na motivy bretaňské pohádky a představilo se v něm trio Lucie Kašpárková, Jan Šťáva a Ondřej Koplík.

Nezávislý soubor Ensemble Opera Diversa si pro premiéru vybral prostory bývalé tovární haly, aby diváky přivedl do méně známých brněnských zákoutí. „Chtěli jsme najít nějaká méně známá brněnská zákoutí, protože jsme brněnský ensemble. První představení proběhlo v labyrintu pod Zelným trhem, což je historický prostor, teď tady máme židenickou továrnu,“ říká produkční souboru Magdalena Dostálová.

Zahrávání si s temnými silami prohlubuje dluh

Příběh vyprávěný a hraný v bezprostřední blízkosti diváků provázela řada iluzionistických a pyrotechnických triků. Chudá matka a její syn Efflam trpí velikou bídou, pročež se Efflam na rok za zvláštních podmínek uváže do služby k tajemnému pánovi. Až tam mu dochází, k čemu se upsal.

„Na jednu stranu získá kouzelné schopnosti a těch rád a hojně užívá. Na stranu druhou prohlubuje dluh a zahrávání si s temnými silami si vybírá svou oběť, a to nejen na něm samotném, ale i na jeho nejbližších,“ popsala za soubor Magdalena Dostálová.

Jako vypravěči vystoupili stálí zpěváci souboru: sopranistka Pavla Radostová, tenorista Jakub Tuček a barytonista Aleš Janiga. Režisérkou je Kristiana Belcredi, která se významně podílela na výsledném tvaru díla. Komorní ansámbl řídila šéfdirigentka Gabriela Tardonová.

Soubor Ensemble Opera Diversa tvoří komorní orchestr složený z profesionálních hudebníků, dále sólisté, zpěváci, herci a také komorní sbor Ensemble Versus. Od počátků v roce 1999 se soubor vyvinul v hudební společnost, která připravuje kolem třiceti vystoupení a představení ročně, a to včetně různých operních produkcí.