Zemřel kameraman a bývalý rektor AMU Ilja Bojanovský

Praha - V sobotu 14. února zemřel v jedné z pražských nemocnic ve věku 86 let klasik české televizní tvorby kameraman Ilja Bojanovský. Bojanovský byl dlouholetým pedagogem na pražské FAMU, jejím děkanem i rektorem Akademie múzických umění. V tvorbě se zaměřoval na pořady s hudební tematikou, autorsky stál například za cyklem Hudba z respiria. V letech 1961 až 1990 působil jako hlavní kameraman hudebních pořadů v České televizi. ČT2 uvede v pondělí 16. února od 23:05 jeden z pořadů, na kterém se podílel - obrazovou fantazii Chrám.

„Nejideálnější teorie vychází z praxe. Toužil jsem vytvořit obraz v souladu s hudbou, protože i barva má svůj zvuk,“ říkával Bojanovský.

Kameraman se narodil 20. ledna 1923 v Kutné Hoře. Jako děkan FAMU otevřel prostor k účasti studentů a jejich filmů na mezinárodních setkáních a festivalech, podpořil aktivity při zakládání Mezinárodní přehlídky studentských filmů v Karlových Varech. Ta navázala na obdobné snahy z druhé poloviny 60. let a konala se jako bienále od roku 1977 až do roku 1991. FAMU si jimi opět začala získávat dobré jméno v mezinárodní konkurenci.

V lednu 1989 se postavil za studenty v jejich protestech proti zásahům policie během takzvaného Palachova týdne. Ještě v květnu téhož roku se ze strany městského vedení KSČ objevily tlaky na jeho odvolání z funkce rektora; studenti svého rektora tehdy podpořili vyhlášením stávkové pohotovosti.

Po 17. listopadu 1989 Bojanovský podpořil stávkující studenty i tím, že jim otevřel školu a společně s děkanem Václavem Sklenářem uvolnil záznamovou a reprodukční technologii. Umožnil tak šířit autentické záběry z policií potlačené demonstrace, pořizovat záznamy z dalšího vývoje i zahájit takzvané studentské vysílání v České televizi.

Před pěti lety udělila Asociace českých kameramanů Iljovi Bojanovskému cenu za celoživotní dílo, ve kterém je na 1300 inscenací a dokumentů.

Vydáno pod