Muž na vozíku zachránil bývalý klášter. Po rozsáhlé přestavbě bude objekt sloužit handicapovaným

Události v regionech: Josef Fučík zachránil bývalý klášter (zdroj: ČT24)

Josef Fučík býval sportovcem, po úraze ale ochrnul. Rok strávil v nemocnici, potom usedl na invalidní vozík, založil sdružení Život bez bariér a shromáždil dostatek financí na koupi chátrajícího kláštera v Nové Pace na Jičínsku. Díky tomu mohla začít rozsáhlá přestavba, která je teď, po sedmnácti letech, u konce.

Bývalý klášter v Nové Pace, který později sloužil i jako krajská nemocnice, ještě v roce 2006 chátral. Ke konci rozsáhlé sedmnáctileté rekonstrukce nyní zbývá dokončit jen několik úprav a získat kolaudační razítko. „Na 95 procent se to všechno podařilo,“ řekl zakladatel Života bez bariér Josef Fučík.

Aby se odvážná vize mohla proměnit ve skutečnost, musel nashromáždit 125 milionů korun. Nedostatek financí ale nebylo to nejtěžší, co musel překonat. „Byly doby, kdy jsme opravdu brečeli. Byly tam projekční a schvalovací procesy, hygiena, bylo toho strašně moc,“ popsal.

 „Na celé rekonstrukci bylo nejtěžší skloubit moderní nové technologie s historií,“ přiblížil jednatel stavební firmy MBQ Filip Balatka. Původní artefakty nyní doplňují moderní zázemí.

Bývalý klášter bude zasvěcen pomoci handicapovaným

Zrekonstruovaný objekt bude sloužit handicapovaným lidem, o které se organizace Život bez bariér stará. „Do nových prostor se těšíme, trvalo to dlouho. Myslím, že budeme nadšení,“ uvedla vedoucí sociálních služeb organizace Věra Dejmková.

Nově budou moci využít terasu, která je ale zatím na přímém slunci. Na zastínění totiž dotace nejsou. „Byli bychom strašně rádi za jakoukoliv markýzu, velký deštník. Klidně i použitý,“ popsal Fučík.

Při konci jednoho projektu ale pokračuje další, například přestavba horních pater objektu. Už teď se Josefu Fučíkovi rodí v hlavě i další vize. Přemýšlí o koupi bývalé fary, kterou by chtěl předělat na centrum paliativní péče.