Starosta Pece pod Sněžkou odmítl vinu v krkonošské kauze. Jde o dotační podvod a poškození přírody

Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat takzvanou krkonošskou kauzu, v níž jde o poškození přírody v Peci pod Sněžkou, pokus o dotační podvod a další trestné činy. V případu figuruje osm lidí a jedna firma. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (SNK SNĚŽKA) vinu důrazně odmítl. Hlavní líčení, které se koná za přísných hygienických pravidel, bude pokračovat v úterý výpověďmi dalších obžalovaných. Nařízeno je také na listopad.

„Nejsem si vědom, že bych se dopustil protiprávního jednání,“ řekl Tomášek. Obžalobu považuje za kriminalizaci své osoby, obvinění označil za nesmyslná a účelová. Ve své výpovědi také s odkazem na obžalobu řekl, že nikoho nepřemlouval k protizákonnému jednání. Na dotazy státního zástupce v jednací síni Tomášek odmítl vypovídat.

„Obžaloba je spojení a komplot spekulací a polopravd a v některých případech zcela nesmyslných tvrzení. Budeme se snažit to doložit fakty,“ podotkl Tomáškův obhájce Pavel Jelínek.

Obžaloba byla podána pro trestné činy dotačního podvodu, poškození finančních zájmů EU, poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby. U soudu se zodpovídá například také bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka, dosavadní náměstek ředitele Správy KRNAP Luděk Khol, Petr Hynek ze společnosti Mega Plus, která vlastní SkiResort Černá hora – Pec a firma Sivia CZ. Některým obviněným hrozí až 12 let vězení.

První část kauzy se týká údajně nezákonného úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou v ochranném pásmu vodního zdroje pitné vody a s přesahem do chráněné zóny KRNAP. Zeminu se zbytky stavebního materiálu ze staveniště projektu „Rekonstrukce a dostavba obchodního domu Sněžka“ v centru města těžká nákladní vozidla nelegálně navážela přes horní tok řeky Úpy na pozemky, které měla v nájmu firma Sivia CZ, vyplynulo ze spisu. Navíc k tomu mělo údajně docházet v rozporu s územním plánem města.

V této části obžaloby figurují čtyři obžalovaní, starosta Alan Tomášek, bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka, vedoucí stavebního úřadu města Pec pod Sněžkou Alena Adamcová a společnost Sivia CZ. Fyzické osoby se zodpovídají z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Sivia CZ pouze z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí. Podle obžaloby k tomu mělo docházet v letech 2016 až 2017.

„U prvního skutku žádná škoda nebyla stanovena, bylo ale ohroženo životní prostředí,“ řekl novinářům státní zástupce Jiří Viesner.

Tomášek se hájil také tím, že místo vybrané pro dočasnou deponii zeminy bylo v minulosti, ještě před tím, než se stal starostou, k tomuto účelu využívané. Starostou je od roku 2002. Nákladní auta využívala před lety vybudovaný brod, určený podle něj pro zpřístupnění místa.

Případ Herní krajiny

Druhá část obžaloby se týká projektu atrakce Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa a všech osmi fyzických osob. V tomto případě se obžalovaní zodpovídají ze zneužití pravomoci úřední osoby a sedm z nich navíc z pokusu o dotační podvod v souběhu s poškozením finančních zájmů EU. V případě dokonání podvodu mohla podle obžaloby vzniknout škoda přes 32,8 milionu korun.

Podle spisu nebyly splněny dotační podmínky pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL a někteří obžalovaní vědomě uvedli nepravdivé údaje. Tak jako u prvního skutku byl navíc porušován platný územní plán města Pec pod Sněžkou, vyplynulo z obžaloby.

Tomášek řekl, že není pravda, že projekt vznikl pro firmu Mega Plus, která vlastní SkiResort Černá hora – Pec, včetně lanovky na Portáškách. Město je majitelem herní krajiny a zaměstnanci Mega Plus se po dobu provozu lanovky starají o chod atrakce. Provozovateli podle provozního řádu ale z toho neplyne zisk. „Cílem bylo region oživit, a to, že podnikatelům sdělíme informace jak pomoci s propagací, je snad normální,“ míní starosta.

Obžaloba uvádí, že v původní žádosti o dotaci ze září 2017 nebylo uvedeno, že provozovatelem herní krajiny nebude žadatel o dotaci, město Pec pod Sněžkou, ale SkiResort, což je údajně v rozporu s podmínkami čerpání dotace.

Naučná stezka Herní krajina Pecka vznikla za 45 milionů. Po zprovoznění v létě 2018 se stala další atrakcí východních Krkonoš. Policie při razii koncem října 2018 zajistila na Trutnovsku materiály při domovních prohlídkách a při prohlídkách nebytových prostor u fyzických osob i veřejné správy. V lednu 2019 obvinila devět lidí a právnickou osobu ze zvlášť závažných hospodářských zločinů. Loni jeden z obviněných zemřel v zahraničí, jeho trestní stíhání bylo zastaveno.