Ministerstvo zemědělství by chtělo snížit DPH na potraviny. Prouza a Pýcha nevěří, že to projde

Prouza a Pýcha diskutovali o cenách potravin v pořadu OVM (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství vybírá kategorie základních potravin, u nichž by rádo snížilo DPH. Vyplynulo to z jeho vyjádření pro Otázky Václava Moravce. Hosté pořadu –⁠ prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha –⁠ však nevěří, že by k tomu došlo.

Ministerstvo uvedlo, že vše je zatím ve fázi příprav a propočtů. Výsledný návrh by pak měli řešit členové vládní koalice, nejspíše počátkem příštího roku. 

Prouza nepovažuje možnost snížení DPH na potraviny v Česku za příliš reálnou. Pochybuje totiž o tom, že by vláda měla odvahu to udělat. „Bylo by však dobře, kdyby to udělala, protože potraviny dál zdražují.“

Růst cen potravin
Zdroj: ČT24

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, viceprezident Hospodářské komory a poradce ministra průmyslu a obchodu by uvítal snížení DPH alespoň u základních potravin (chléb, pečivo, maso, mléko), ne tedy například u cukrovinek či sycených nápojů.

Zároveň se domnívá, že výpadek v příjmech státního rozpočtu by byl nižší než mezi 40 a 60 miliardami korun, o nichž se někdy mluví. 

Prouza soudí, že snížení DPH na potraviny má smysl jako krátkodobé krizové opatření v dobách velmi rychle rostoucí inflace. Aby se lidem ulevilo alespoň u části základních věcí, které musí platit. Za účinné by to považoval, pokud by se tak stalo už nyní na podzim, kdy výrazně rostou ceny energií a potravin.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank a poradkyně premiéra Helena Horská soudí, že snižování DPH určitě není nástroj boje proti inflaci. „Je to nástroj, který pomáhá k udržení spotřeby, ale my jsme v situaci, kdy nepotřebujeme udržet spotřebu.“ 

  •  Země          4/22   5/22   6/22   7/22   8/22   9/22
  • Maďarsko      9,6   10,8   12,6   14,7   18,6   20,7
  • Česko           13,2   15,2   16,6   17,3   17,1   17,8
  • Polsko         11,4   12,8    14,2   14,2   14,8   15,7
  • Slovensko  10,9   11,8   12,6    12,8   13,4   13,6
  • Zdroj: Eurostat  

Prezident Zemědělského svazu a viceprezident Agrární komory ČR Pýcha zmínil, že poptávka po potravinách klesá dva měsíce po sobě. Obchodníci pak tlačí na cenu přes potravináře a to dopadne na zemědělce.

Pýcha nevěří, že by v době současné situace kolem státního rozpočtu bylo ministerstvo financí ochotné přistoupit ke snížení daně. Pokud by se tak stalo, lidé by například nejezdili v takovém množství kupovat potraviny do Polska a Německa, kde je DPH na základní potraviny nulová či alespoň nižší. 

Srovnání výše DPH v Evropě
Zdroj: ČT24

V další části pořadu se pak Prouza a Pýcha už tradičně neshodli v tom, kdo může za to, že ceny potravin v Česku patří k nejrychleji rostoucím v Evropě, či jak jsou ceny ovlivňovány výší marží jednotlivých subjektů na cestě ke spotřebiteli (zemědělci, potravináři, velkoobchodníci, obchodní řetězce).

Neshodli se ani na tom, jak vysoká je ziskovost zemědělců a obchodníků.