Průmyslové výrobě v Německu se nad očekávání dařilo. Pomohl růst prodeje automobilů

Průmyslová výroba v Německu v říjnu meziměsíčně vzrostla o 3,2 procenta, což je mnohem více, než se čekalo a nejvíce od června. Podpořil ji nárůst prodeje automobilů, oznámil spolkový statistický úřad. Zpracovatelský průmysl tak exportně orientované ekonomice pomohl k solidnímu začátku závěrečného čtvrtletí.

Údaj za září byl upraven na 2,3 z dříve uváděných 1,6 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že největší evropská ekonomika v říjnu vzroste rovněž o 1,6 procenta. Ve srovnání s únorem, což je poslední měsíc před vypuknutím pandemie, byla průmyslová výroba v říjnu stále asi o pět procent nižší. Roste ale šest měsíců po sobě.

Výroba automobilů, která je nejdůležitějším odvětvím německého průmyslu, v říjnu přidala téměř deset procent. Ve srovnání s dobou před koronavirovou krizí byla ale asi o šest procent níže.

Překvapivě dobrá říjnová data o výrobě doplňují v pátek zveřejněný údaj o nečekaném růstu objemu průmyslových zakázek, který byl v říjnu dvakrát větší, než se čekalo. Ve srovnání s loňským říjnem je ale výroba o tři procenta slabší.

Od listopadu vstoupila v zemi v platnost nová vlna opatření na omezení šíření koronaviru, zavřít musela například většina provozoven, které nabízejí služby. To zhoršuje výhled ekonomiky v závěrečném čtvrtletí. Očekává se, že hrubý domácí produkt (HDP) bude stagnovat, nebo klesne.

Ve třetím kvartálu ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 8,5 procenta po propadu o 9,8 procenta ve druhém čtvrtletí zapříčiněném první vlnou nemoci covid-19.