Hotely v Česku letos rekordně mění majitele. Největší transakcí byl prodej pražské Panoramy

Události: Rekordní prodeje hotelů (zdroj: ČT24)

Prodeje hotelů v České republice jsou letos rekordní. Od začátku roku do září se jedná o deset uzavřených transakcí o celkovém objemu 530 milionů eur (zhruba 13,5 miliardy korun). Ve srovnání s ročním průměrem za posledních pět let, který činí 250 milionů eur, jde o více než stoprocentní nárůst.

Největší transakcí byl prodej Panorama Hotel Prague v Praze na Pankráci. Budovu se 440 pokoji koupil rakouský investor S+B od společnosti Corinthia Hotel Prague, informovala realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield. Cena transakce nebyla uvedena.

Čtyřhvězdičková Panorama má výšku 79 metrů a slouží hlavně pro klienty a zaměstnance okolních firem. Po dokončení v roce 1983 byla druhou nejvyšší stavbou na Pankráci. První byla v blízkosti stojící 104 metrů vysoká budova City Empiria, která byla dostavěna již v roce 1977 jako sídlo Motokovu. 

„Prodej této nemovitosti přilákal rekordní počet zájemců a významných nabídek s různými zdroji kapitálu. Soudím proto, že poptávka po nadstandardních příležitostech u hotelových investic v Praze je velká. V nadcházejících měsících tedy můžeme očekávat uzavření dalších hotelových transakcí,“ odhadl poradce pro hotelové investice Cushman & Wakefield Magsud Rahmanov.

Praha láká investory

Změna majitele Panoramy  je dalším z řady prodejů velkokapacitních pražských čtyřhvězdičkových hotelů: v roce 2017 byl prodán hotel Diplomat s 398 pokoji thajskému investorovi Ucity, letos pak hotel Don Giovanni (412 pokojů) norskému investorovi Wenaasgruppen.

Šest z deseti transakcí, které se letos uskutečnily, se odehrálo v hlavním městě. Šlo o celkový objem 483 milionů eur. „Veliký zájem investorů s různorodými zdroji kapitálu a různým původem je další důkaz, že atraktivita Prahy i celého regionu střední a východní Evropy pro hotelové investory vzrůstá,“ napsal k tomu partner Cushman & Wakefield Frédéric Le Fichoux.

David Nath ze stejné společnosti k tomu dodal, že český trh je investory velmi pozitivně vnímán, o čemž svědčí také značná poptávka zahraničních i lokálních investorů. „Nabídka je ale stále malá“. 

Rekord letos drží prodej Intercontinentalu

Rekordmanem letošního roku je prozatím prodej hotelu Intercontinental v centru Prahy. Nový majitel za něj zaplatil 225 milionů eur, v přepočtu tedy přes 5,6 miliardy korun. A investovat chce ještě víc. „Jedná se nejen o rekonstrukci pokojů, ale veškerého zázemí včetně wellness a betonové piazzetty. Chceme poskytnout více zeleně, vody a propojit to s okolím,“ uvedla partnerka společnosti R2G Věra Bechyňová. 

Investor oslovil jak české, tak i zahraniční architekty. O vítězi rozhodne do konce roku.

Vedle šesti pražských hotelů (kromě již uvedených Panoramy a Intercontinentalu také K+K Hotel Central, K+K Hotel Fenix, Ibis Praha Old Town, Don Giovanni Hotel Prague) se letos prodaly dva hotely v Mariánských Lázních (Orea Spa Hotel Cristal Palace a Orea Spa Hotel San Remo), jeden v Ostravě (Quality Hotel Ostrava City) a jeden v Karlových Varech (Spa Hotel Dvořák).