Putin chce nahradit české letecké motory ruskými

Moskva/Praha – Ruský prezident Vladimir Putin se vyslovil pro co nejrychlejší vývoj vlastních motorů pro malé letouny. Zatím je Rusku dodávají převážně čeští výrobci. Šéf Kremlu na nutnost domácí výroby upozornil ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova při besedě v rezidenci Novo-Ogarjovo.

„Do malých ruských letadel je třeba montovat motory domácí výroby,“ citovala Putina agentura ITAR-TASS. Ruští výrobci podle Manturova již vlastní motory vyvíjejí. „Předpokládáme, že do konce roku 2016 bychom měli zahájit proces jejich certifikace a výroby,“ oznámil ministr.

Motory pro malé letouny a vrtulníky v Česku vyrábí První brněnská strojírna ve Velké Bíteši. Díky dodávkám pro letecký průmysl loni zvýšila tržby o více než 100 milionů korun na rekordní 1,2 miliardy. Rusko je pro První brněnskou strojírnu významným zákazníkem, podnik se proto obává, že sankce vyhlášené Evropskou unií minulý týden mohou dodávky zablokovat.

„Znamenalo by to ztráty od desítek do stovek milionů korun. Rusko je pro nás největší trh a je to důležitá část našeho výrobního programu,“ řekl serveru iDNES.cz generální ředitel společnosti Milan Macholán.

Menčík: Putin vyhrožuje. Těžko říct, co bude za dva roky (zdroj: ČT24)

Evropská unie a Spojené státy od počátku srpna zpřísnily hospodářské sankce, které uvalily na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Na základě rozhodnutí EU platí zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu, omezen je také prodej zboží a technologií dvojího užití, pokud je jejich konečným uživatelem armáda. Protiruské sankce se týkají rovněž vývozu citlivých technologií pro průzkum a těžbu ropy a přístupu na finanční trhy. V Česku budou těmito restrikcemi zasaženy zejména zbrojní firmy (celá zpráva).

„Vnímám to jako verbální snahu reagovat na nové sankce. Na druhou stranu věřím tomu, že Rusové vyvíjejí nejen motory do malých letadel. Pokud bude problém se zahraničními dodavateli, tak budou schopni vyrobit si i jiné zbrojní produkty,“ komentoval Putinova slova analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Zeman podporuje pokračování obchodu s Ruskem

K sankcím se prostřednictvím svého mluvčího vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Přál by si, aby nedošlo k přerušení obchodních vztahů. „Pan prezident oceňuje úsilí pana premiéra o nepřerušování obchodních vztahů s Ruskou federací, neboť se domnívá, že konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou má krátkodobou nebo nejvýše střednědobou podobu a že by bylo chybou rozbíjet dobře se rozvíjející ekonomické vztahy,“ řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden konstatoval, že je dobře, „že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí“. Podle českých vládních představitelů by sankce měly mít na tuzemskou ekonomiku jen omezený vliv, opozice s tím nesouhlasí (čtěte víc).