Spořicí státní dluhopisy - vyplatí se vydržet pět let

Praha – Ministerstvo financí zahajuje v rámci jarní emise prodej státních spořicích dluhopisů. Nakoupit je můžete ode dneška až do 4. července. Pětileté státní spořicí dluhopisy jsou oblíbené jako poměrně bezpečná investice s garantovaným výnosem. Vyplatí se u nich ale vydržet celých pět let. K dispozici dává ministerstvo financí i další dva typy dluhopisů: protiinflační a letošní novinku - variabilně úročený.

V minulých letech měly dluhopisy velký úspěch. Proto se ministerstvo rozhodlo pro další kolo. Budou ale v menším objemu, konkrétně za pět miliard korun, a taky méně výhodné. „Zájem o státní dluhopisy je o něco menší než u předchozích emisí. Důvodem může být to, že výnosy už nejsou natolik výhodné. Navíc v nabídce letos chybí i oblíbený tříletý dluhopis,“ vysvětlila tisková mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Z minulých let je investorům už znám klasický pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis. Jeho úročení se každý rok zvyšuje. To má majitele motivovat k držení dluhopisů po dobu celých pěti let. 

PŘÍKLAD: V modelové situaci investujeme 10 tisíc korun. V prvních dvou letech vynesou dluhopisy za tuto částku pouze čtvrt procenta. To znamená, že investor za dva roky vydělá něco málo přes 50 korun. V dalších letech se ovšem úrok zvyšuje. Už ve třetím roce vynesou dluhopisy 0,5 procenta, ve čtvrtém 2 procenta a nejvíce si připíše investor v posledním, pátém roce – celých 6 procent. Celkem za pět let na vložených 10 tisících korun tedy vyděláte 923 korun. Viz tabulka: 

Pětiletý reinvestiční dluhopis
Zdroj: ČT24/sporicidluhopisycr.cz

Pokud chcete investovat, ale nejste si jisti, zda můžete své peníze v dluhopisech nechat celých pět let, ministerstvo financí umožňuje jednou ročně požádat o předčasné splacení. (Více ZDE.) Získáte pak ale jen výnos odpovídající počtu let držení. Při předčasném splacení se tedy ochudíte o plný garantovaný výnos, který byste dostali po celých pěti letech.    

Loni si MF půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun. Podle Strategie financování a řízení státního dluhu pro letošní rok počítá ministerstvo s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za deset až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce.

Ministerstvo dává k dispozici i sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten bude každý rok úročen podle odpovídající výše inflace, kterou zveřejňuje Český statistický úřad. K tomu navíc nabídne reálný výnos 0,5 procenta ročně, tedy stejně jako při předchozí emisi. ZDE si můžete vypočítat, jak by mohl vypadat výnos vaší investice.

Novinkou v nabídce je variabilně úročený dluhopis. Doba splatnosti je 6 až 7 let. „Je vhodný především pro ty investory, kteří očekávají v příštích letech růst krátkodobých úrokových sazeb. A výhodou tohoto dluhopisu je, že výnos bude reinvestován dvakrát ročně. Je možné každý půlrok požádat o předčasné splacení, a to už po šesti měsících,“ přibližuje novinku mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

„Úrok bude nastaven podle mezibankovní úrokové sazby, kterou zveřejňuje ČNB - takzvaný šestiměsíční Pribor, a bude k němu přičítána takzvaná marže, která je v první polovině období záporná a potom narůstá, jak se blíží splatnost,“ dodal Petr Pavelek, ředitel odboru Řízení státního dluhu z ministerstva financí. Vývoj sazby Pribor můžete zhlédnout ZDE. Případný výnos si opět můžete modelově spočítat v kalkulačce ministerstva financí

Kdo si může zakoupit dluhopis: 

Kromě občanů České republiky si je mohou zakoupit i cizinci. Dále pak občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. 

Kde nakoupit: 

  • Téměř 900 poboček České spořitelny
  • Pobočky Československé obchodní banky (ČSOB)
  • Pobočky Komerční banky (KB)
  • Stávající vlastníci spořicích dluhopisů mohou navíc využít elektronického přístupu ke správě majetkového účtu a požádat o úpis dluhopisů z pohodlí domova, a to 24 hodin denně, včetně víkendů. 

Dokdy nakoupit:

Do 4. června 2014, do tří dnů od objednávky je navíc nutné dluhopisy uhradit.

Podmínky: 

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou 1 Kč museli zájemci koupit minimálně 1 000 kusů. Nejinak tomu bude i nyní. Naopak maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období získat, bude v případě reinvestičního a variabilního dluhopisu jeden milion korun. V případě protiinflačního dluhopisu to je 50 milionů korun.

Parametry spořicích dluhopisů
Zdroj: ČT24/mfcr.cz

Podle analytiků jsou dluhopisy v současnosti jednou z nejspolehlivějších cest, jak vydělat. Naopak pro stát už nejsou tolik výhodné jako dřív. „Spořicí státní dluhopisy pro občany představují možnost, jak bezpečně ukládat své peníze na delší dobu s rozumným výnosem, nabízí to alternativu k bankovním produktům. Do budoucna lze ale očekávat méně atraktivní podmínky. Výnosy nabízené u státních dluhopisů se budou časem blížit výnosům, které musí stát platit bankám na finančních trzích,“ míní ekonom Patria Finance David Marek. 

Konzervativní investoři se musí smířit s nižšími výnosy

Nákup státních dluhopisů je podle hlavního makléře brokerjet ČS Martina Urbana spíše příležitostí pro konzervativní investory, kteří preferují především jistotu na úkor nižšího výnosu: „O předchozí emise českých státních dluhopisů byl mezi lidmi značný zájem. Tato tranše však nabízí nižší výnos, proto bude zajímavé sledovat, kolik lidí si bude chtít dluhopisy pořídit tentokrát.“

Také podle Davida Kufy, makléře firmy Conseq, šel nyní ministr financí Andrej Babiš s výnosy citelně dolů a dluhopisy jsou výhodnější hlavně pro vládu.