Brexit by mohl vést k nadměrnému posílení české měny, uvedl člen vedení ČNB Dědek

Byznys ČT24: Oldřich Dědek o dopadech brexitu (zdroj: ČT24)

Pokud by se ukázalo, že situace v Británii je ve slepé uličce a hrozí tvrdý brexit, zareagovaly by finanční trhy bouřlivým způsobem, uvedl v pořadu Byznys ČT24 člen bankovní rady ČNB a bývalý národní koordinátor pro euro Oldřich Dědek. Zároveň očekává, že odchod Velké Británie z Evropské unie by zasáhl především britský trh se službami, zejména finančními. Významně může také dopadnout na českou měnu.

Česká měna má při současné nejistotě ve světě pověst bezpečného útočiště a úrokové sazby v Česku jsou relativně vysoké oproti nastavení sazeb v eurozóně, zmínil Dědek.

„To by mohlo přilákat více kapitálu do Česka, což by nám mohlo udělat vrásky, protože koruna by rychle posilovala,“ řekl s tím, že jsou připraveny různé scénáře, jak reagovat. 

Dopady brexitu se podle něj odvozují od toho, kdo je pro koho důležitějším obchodním partnerem. V tomto srovnání si lépe než Británie stojí Evropská unie. Celkově se však Dědek domnívá, že horší by byl nepřímý dopad brexitu než ten přímý, který by se projevil ve formě potíží Británie s exportem, kurzem britské libry či ztrátou prestiže Londýna jako dosavadního světového finančního centra. 

V nepřímém dopadu by se projevila současná značná provázanost jednotného trhu Unie. Dědek to ukázal na příkladu, kdy Česko je významným vývozcem do Německa, to zase vyváží do Británie. „Je velmi obtížné vidět na konec tunelu, jaký to bude mít následek. Ale každý věří, že ten dopad může být významný.“

Současná situace se projevuje i v tom, že Dědek na třech předchozích zasedáních ČNB nezvedl ruku pro zvyšování úrokových sazeb. „ČNB provádí normalizaci měnové politiky, a já vždy argumentoval, že normalizace probíhá v nenormální situaci,“ zdůvodnil svůj postoj. 

Připomněl situaci, kdy Evropská centrální banka udržuje záporné úrokové sazby, hrozí brexit, zpomaluje růst v Číně, která se navíc může dostat do obchodní války se Spojenými státy. V eurozóně jsou pak potíže s Itálií

„My plníme inflační cíl, jsme přesně na (určených) dvou procentech. Nemáme tedy důvod výrazně manipulovat s měnovou politikou,“ řekl Dědek. Zmínil i domácí proinflační rizika: napjatý trh práce, rychlý růst a donedávna ještě oslabující kurz koruny.