Dražba Poldi se opět neuskuteční, zájemci nesložili jistotu 90 milionů

Dražba zkrachovalé kladenské společnosti Poldi se v pátek neuskuteční, žádný zájemce nesložil jistotu 90 milionů korun, která byla podmínkou účasti v dražbě, řekl jednatel společnosti OK dražby Petr Sefzig. Společnost je zprostředkovatelem dražby. I předchozí dražby byly zmařeny, když zájemci, kteří podnik vydražili, za něj nakonec nezaplatili.

Dražba na elektronickém portálu nebyla zastavena, protože už se v minulosti stalo, že zájemce zaplatil včas, jen se peníze na účtu nezobrazily. V případě Poldi už je ale podle Sefziga oficiálně ověřeno, že peníze včas složeny nebyly. „Do dražby byl přihlášen jeden zájemce,“ uvedl za dražebníka ředitel Exekutorského úřadu Praha 3 Zbyněk Průša. Kromě tohoto oficiálního zájemce se zajímali o podnik i další investoři.

V pátek se poprvé měly firmy Poldi a Poldi Trade dražit elektronicky. Vyvolávací cena byla stanovena na 160 milionů korun. 

Další postup a případné opakování dražby bude řešit věřitelský výbor. Tato páteční dražba měla poprvé mít přísnější podmínky, kdy mohla být případně jistota využita jako náhrada škody. Přísnější pravidla nastavili insolvenční správce a exekutorský úřad, aby zabránili dalšímu zmaření dražby z důvodu nezaplacení vydražené částky.

„Jistotu ve výši 90 milionů korun jsme stanovili z důvodu trojnásobného zmaření dražby, kdy vítěz cenu neuhradil. Považujeme ji za adekvátní, vzhledem k hodnotě draženého majetku,“ dodal insolvenční správce Michal Žižlavský.

Poprvé se dražilo už v dubnu


Kladenská huť Poldi byla poprvé vydražena letos v dubnu za 261 milionů korun vydražitelem Compagnia del mediterraneo Steel. V první opakované dražbě v červnu byla vydražena za 251 milionů korun vydražitelem Warhols Hold a v druhé opakované dražbě v srpnu za 256 milionů korun byla vydražena společností Elaria Group. Vydražiteli byly vesměs neznámé firmy založené nedlouho před dražbou.

Společnost se dlouhodobě potýkala s dluhy, které postupně dosáhly stovek milionů korun. Soud povolil reorganizaci, vedení Poldi se ale nepodařilo splnit podmínky. Minulý rok byl provoz Poldi zastaven.

V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování, ještě nedávno v nich pracovalo 150 lidí. Podle obchodního rejstříku Poldi stále patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.