Zdražující benzin se blíží 34 korunám. A nafta ho rychle dohání

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, nafta opět rychleji a cenou se začala blížit benzinu. Průměrná cena Naturalu 95 v uplynulém týdnu stoupla o tři haléře na 33,82 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru už 33,61 koruny, což bylo o 23 haléřů víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Ceny u čerpacích stanic se drží na maximu od prosince 2014.

„Nafta bývá zpravidla levnější než benzin. Naposledy v březnu 2015 se však stalo, že nafta byla dražší. Tehdy se cena benzinu pohybovala kolem 31,20 koruny za litr a nafta byla zhruba o 10 haléřů dražší,“ přiblížil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

K takové situaci podle něj zpravidla dochází při rostoucí poptávce po topné naftě, která se využívá v průmyslu a při výrobě tepla. „V minulých týdnech jsme si na světových trzích mohli všimnout, že se vývoj ceny nafty začal odchylovat od ceny benzinu, v posledních dnech se však obě zase začaly vyvíjet podobně,“ dodal.

Vývoj cen pohonných hmot v ČR od 17. 10. 2014 do 17. 10. 2018 (v Kč)
Zdroj: Kurzy.cz

Každopádně se na českých pumpách projevilo zdražování ropy. „S obvyklým zpožděním dvou až tří týdnů se v Česku projevil citelný růst cen ropy na světových trzích. Ropa typu Brent zdražila od začátku září do začátku října o více než deset dolarů na barel. Začátkem září se prodávala i za cenu pod 76 dolaru za barel, začátkem října vyskočila až nad 86,60 dolaru za barel,“ podotkl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Zprávy ve 12: Cena nafty se blíží ceně benzinu (zdroj: ČT24)

Praha si drží nejvyšší ceny

V Česku nyní motoristé nadále nejvíce platí v Praze, za Natural 95 v průměru 34,58 koruny za litr a za naftu 34,31 koruny za litr. Nad 34 korunami je průměrná cena dieselu ještě na Vysočině, u benzinu na tuto hranici vystoupala v hlavním městě a dalších pěti regionech.

Natural 95 zůstává nejlevnější v Jihočeském kraji s průměrnou cenou 33,33 koruny za litr. Za naftu si čerpací stanice účtují nejméně také na jihu Čech, v průměru 33,18 koruny za litr. Jen mírně vyšší je průměrná cena dieselu v Královéhradeckém kraji.

Výrazný propad v ceně ropy na trzích by podle Křečka měl zamezit dalšímu zdražování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích. „Ropa Brent se aktuálně obchoduje kolem 80 dolarů za barel, což je přibližně o 5 dolarů méně než před týdnem,“ podotkl. V následujícím týdnu očekává stagnaci cen, výhledově možná i mírné zlevnění.

Vydáno pod