iPhone vstupuje na čínský trh. Zmírní tím Apple klesající tržby?

Peking - Jeden z nejúspěšnějších chytrých telefonů na světě iPhone vstupuje oficiálně na čínský trh. Firmě Apple trvalo šest let, než se s čínským operátorem dohodla na oficiální distribuci. Zdejší tržby mohou zmírnit klesající podíl společnosti na celosvětových prodejích. Apple se totiž musí potýkat se silnou konkurencí ze strany jihokorejského Samsungu, který ovládá téměř třetinu trhu.

Apple do Číny vstupuje skrze největšího operátora na světě China Mobile, který má má více než 760 milionů zákazníků a plánuje spustit největší mobilní síť čtvrté generace 4G. „O výsledku tohoto kroku rozhodne, jak se Applu zde v Číně povede povede s iPhonem 6. Současný iPhone 5 se už totiž ve světě prodává více než rok a ztratil proto své původní kouzlo,“ tvrdí výkonný ředitel RedTech Advisors Michael Clendenin.

Jak je tento krok pro Apple důležitý, ukazuje i skutečnost, že zahájení prodeje v hlavním obchodě operátora ve finanční čtvrti Pekingu se dnes zúčastnil i generální ředitel Applu Tim Cook. Spolu s šéfem China Mobile Si Kuo-chuaem podepisoval iPhony zákazníkům a fotil se s nimi.

Jedničkou na místním trhu je Samsung, který měl podle výzkumné společnosti Canalys ve třetím čtvrtletí podíl na trhu 21 procent, zatímco Apple byl až pátý s podílem jen šest procent.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Alexander F. Yuan

„Jen dvě věci mohou podíl Applu na zdejším trhu změnit. Mohou snížit cenu telefonu, což se ale nestane. Apple bude raději držet cenu než získávat lacině podíl na trhu. Druhou je zvětšit displej telefonu. Číňané rádi hrají a tohle by je k iPhonům mohlo přilákat,“ vysvětluje Clendenin.

Apple si nemůže dovolit ignorovat Čínu, která je nejlidnatější zemí světa a Tim Cook očekává, že v budoucnu překoná Spojené státy a bude největším trhem firmy. Apple své iPhony prodává v Číně v současnosti prostřednictvím dvou dalších velkých mobilních operátorů, v deseti místních značkových obchodech Apple Store a v internetovém obchodě Taobao Mall. K dostání jsou v zemi také pašované iPhony.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Ni ni

Podle China Mobile už nyní 42 milionů lidí v zemi iPhone používá, ještě před zahájením prodeje přesto měla na iPhone 1,3 milionu objednávek. Analytici očekávají, že uživatelé si nyní telefony budou hojně upgradovat, operátor by tak letos mohl prodat dalších 12 milionů těchto přístrojů.

V Číně byl zahájen oficiální prodej iPhonů (zdroj: ČT24)