PPF zatím nezíská televizní stanice v Bulharsku. Místní regulátor prodej zablokoval

Bulharský regulátor zablokoval plánovaný prodej bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group české investiční skupině PPF. S odvoláním na sdělení regulátora o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

PPF se letos v únoru dohodla, že koupí 95 procent firmy Nova Broadcasting od skupiny Modern Times Group (MTG) a zbývajících pět procent od společnosti Eastern European Media Holdings. MTG tehdy uvedla, že transakce bulharský podnik ohodnocuje na 185 milionů eur (4,8 miliardy korun).

Komise pro ochranu hospodářské soutěže ve svém prohlášení podle agentury Reuters uvedla, že značný počet médií vlastněných společností Nova Broadcasting a PPF jim dává konkurenční výhodu na trhu s mediálními službami, což by je mohlo motivovat ke zvýšení cen, změně podmínek stávajících smluv nebo k omezení přístupu na trh. Reuters také napsal, že PPF nyní nevlastní žádná média v Bulharsku.

Mluvčí PPF Zuzana Migdalová ve čtvrtek sdělila, že PPF zatím nemá písemné rozhodnutí regulátora k dispozici, a proto ho nemůže komentovat. Mluvčí MTG navzdory rozhodnutí bulharského regulačního úřadu agentuře Reuters řekl, že očekává završení dohody o prodeji společnosti Nova Broadcasting ve druhé polovině letošního roku. Později firma oznámila, že je krokem regulátora překvapena a posoudí ho, než rozhodne o dalším postupu.

  • Nova Broadcasting Group je v Bulharsku podle dřívějších údajů největší komerční mediální skupinou s podílem na sledovanosti 33 procent. Tvoří ji sedm televizních stanic a 19 firem poskytujících on-line mediální služby. Založena byla v roce 1994.
  • Zdroj: ČTK

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví, od bankovnictví, finanční služby, telekomunikace, nemovitosti až po biotechnologie. Vlastní mimo jiné většinový podíl v tuzemském operátorovi O2, který je v Česku největším provozovatelem internetové televize.

Dříve PPF vlastnila českou komerční televizi Nova, kterou v roce 2005 prodala společnosti CME.