Řetězce v Česku stáhly z pultů mraženou zeleninu s podezřením na listérie

Potravinářská inspekce upozornila na riziko výskytu mražené kukuřice kontaminované bakteriemi způsobujícími listeriózu. Varování přišlo z Belgie, kde byla závadná surovina použita. Kvůli možnému nebezpečí stáhly dotčené výrobky z českého trhu i řetězce Tesco, Lidl nebo Penny Market.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování informaci z Belgie. Právě tam se totiž závadná kukuřice od maďarského výrobce Greenyard Frozen dostala do kukuřičných mražených výrobků i různých zeleninových směsí.

Ke kontaminaci bakteriemi Listeria monocytogenes mohlo dojít u šarží suroviny vyrobených v období od 13. srpna 2016 až 20. června 2018. Potravinářské výrobky, které obsahují závadnou surovinu, jsou aktuálně stahovány z trhu v několika evropských státech.

Týká se to i rizikových potravin v tuzemsku, o čemž informují na svých webových stránkách prodejci Tesco, Lidl, Penny Market a Makro. Potravinářská inspekce doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali. Řetězce nabízejí u dotčeného zboží vrácení peněz.

U zdravých lidí vyvolá bakterie jen lehčí chřipkové příznaky

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává zažívací onemocnění. Postihuje zejména osoby se sníženou imunitou, starší osoby, těhotné ženy a novorozence, u zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.

Bakterie přežívají i teploty pod nulou a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli podle inspekce pečlivě vařit a nekonzumovat bez vaření (například v salátech a smoothies).