ECB nečekaně snížila základní úrok na nové minimum

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) zaskočila finanční trhy, když překvapivě snížila základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta. Banka tak reaguje na výrazný propad inflace v zemích eura a zvýšení tlaků na uvolnění měnové politiky.

Šéf ECB Mario Draghi řekl, že banka bude minimálně do poloviny roku 2015 pokračovat v nabídce neomezeného objemu levných úvěrů komerčním bankám.

Mario Draghi:

„Měnová politika centrální banky zůstane nastavena pro ekonomiku prorůstovým směrem tak dlouho, jak to bude žádoucí.“

Banka také snížila zápůjční sazbu, která je stropem jednodenních mezibankovních úroků, rovněž o čtvrt bodu na 0,75 procenta. Hlavním podnětem byla podle pozorovatelů statistika z minulého týdne, která ukázala, že meziroční inflace v zemích eura klesla v říjnu na 0,7 procenta, tedy hluboko pod cílovou úroveň ECB těsně pod dvěma procenty. „Tato velmi nízká inflace v eurozóně hrozí poklesem spotřebitelských cen. Z dlouhodobého hlediska je to pro ekonomiku nebezpečné, spotřebitelé odkládají nákupy a podnikatelé své investice,“ komentuje rozhodnutí ECB zpravodaj ČT Martin Jonáš. „Mohli bychom zažít delší období nízké inflace, následované postupným nárůstem inflace těsně pod dvě procenta,“ varoval sám Draghi.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

David Thebault, Global Equities: „Poskytne to potřebný prostor evropským exportérům, protože euro konečně zamíří dolů.“

Carsten Brzeski, ING: „Za krokem ECB zřejmě stojí nebezpečí deflace a silnější euro. Je zřejmé, že ECB je pod Draghiho vedením aktivnější než za jeho předchůdců.“ 

Italský premiér Enrico Letta: „Ukazuje to, že Evropské centrální bance záleží na hospodářském růstu a na konkurenceschopnosti Evropy.“

ECB je nyní pod nejpozornějším drobnohledem finančních trhů od května, kdy ji slabá ekonomika eurozóny přiměla ke snížení základní sazby na dosavadní minimum 0,5 procenta. Někteří z šéfů národních centrálních bank měnové unie chtěli snížit sazby už na zasedání před měsícem. Pro uvolnění měnové politiky v zájmu oslabení silného eura se navíc v minulých dnech vyslovili italský ministr financí a francouzský ministr průmyslu.   

Ekonomové ale se snížením sazeb kvůli údajům za jeden měsíc nepočítali. Naprostá většina z nich si myslela, že ECB vyčká minimálně na prosinec, kdy její ekonomové vydají novou prognózu hospodářského růstu a inflace.

Růst v Americe nečekaně zrychlil

Zatímco v Evropě stále panují kvůli vývoji ekonomiky obavy, ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí nečekaně zrychlila růst. Hrubý domácí produkt rostl tempem 2,8 procenta ročně, což je nejvíce za poslední rok. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu.

Vydáno pod