Ekonomická konjunktura láká k podnikání. Počet živnostníků roste a blíží se k milionu

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, loni stoupl o 10 tisíc na 991 tisíc. Rostl tak třetí rok v řadě. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení. Předloni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, vzrostl o pět tisíc.

Nejvíce podnikatelů je evidováno v Praze (176 tisíc) a v krajích Středočeském (137 tisíc) a Jihomoravském (109 tisíc).

Jedním z klíčových důvodů pro nárůst počtu podnikatelů je podle předsedy Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka to, že ekonomika prožívá konjunkturu.

„Je nízká míra nezaměstnanosti, díky tomu i zaměstnanci mohou vydělávat poměrně solidní mzdy. Mzdy rostou druhý rokem za sebou přes sedm procent, což znamená, že lidé utrácejí. Nepochybně se to projevuje i v rámci drobných služeb, drobných obchůdků a živnostenské infrastruktury,“ míní Havlíček.

Dřív táhly růst hlavně „vedlejšáky“, to se mění

Ze všech živnostníků vzrostl o čtyři tisíce na 582 tisíc počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, stoupl o pět tisíc na 409 tisíc.

„Za důležité považuji to, že roste počet jak živnostníků z činnosti hlavní, tak z činnosti vedlejší. Po dlouhé době se tak obrací trend, kdy rostlo množství podnikatelů pouze na ,vedlejšák‘,“ řekl Havlíček.

Havlíček: Doposud růst počtu živnostníků táhly spíš „vedlejšáky“ (zdroj: ČT24)

Noví podnikatelé podle něj začínají věřit, že je živnost dokáže uživit a není pouze doplněk k běžnému zaměstnání. Obecně je rovněž důležité, že i přes fakt, že je v Česku nejvíce živnostníků na počet obyvatel v Evropě, tak zájem o malé podnikání neopadá.

„To má v důsledku velmi dobrý vliv na udržení venkova, neboť obslužnost regionů je do velké míry závislá právě na službách malých podnikatelů,“ dodal.

Povinnost platit zálohy na důchodové pojištění mělo koncem září 686 tisíc samostatně výdělečných osob, o devět tisíc více než loni. Pojistné na nemocenské pojištění si platilo 91 tisíc osob, stejně jako předloni. Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná. Zbývající živnostníci se pojišťují u komerčních společností, nebo si vytvářejí rezervy pro případ nemoci.

V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v Česku podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.